In de helft van alle appartementensgebouwen in Vlaanderen wordt er geruzied. Dat blijkt uit een marktonderzoek van Jalo-beheer, één van de grootste syndici van Vlaanderen. Het baseert zich daarvoor op een analyse van 356 appartementsgebouwen, goed voor 7.500 appartementen.

Vlaanderen “verappartementiseert” in een ijltempo. Zo komen er volgens de Federale Overheidsdienst Economie de jongste twintig jaar 20.000 nieuwe appartementen per jaar bij in Vlaanderen. En daarmee komen ook de bijbehorende problemen boven water.

Uit het onderzoek van Jalo Beheer, dat voornamelijk appartementen beheert in Mechelen, Antwerpen en de Kempen, blijkt dat in maar liefst één op de twee appartementsgebouwen geregeld sprake is van burenruzies. Oorzaak nummer één: geld. In een kwart van de appartementen waar geruzied wordt, moet de oorzaak gezocht worden bij een financieel geschil. Meestal gaat het om bedragen groter dan 2.500 euro.

De meest voorkomende discussies zijn die tussen eigenaars die zelf in hun appartement wonen en eigenaars die verhuren.

“Die twee groepen hebben totaal andere belangen. Eigenaars die effectief in hun appartement wonen, zijn bereid meer te investeren in hun flat. Verhuurders daarentegen zijn in eerste instantie bezig met het rendement van hun investering en willen zo weinig mogelijk geld uitgeven aan het appartement” zegt Gwenn Goorman, algemeen directeur bij Jalo Beheer.

Ander  discussiepunt is dat over renovaties, waar vanzelfsprekend een prijskaartje aan vasthangt. Een nieuw dak, bijvoorbeeld. Op de derde plaats komen dan de discussies waarbij één van de bewoners niet wil betalen voor iets wat hij of zij niet gebruikt. Bijvoorbeeld eigenaars van een gelijkvloers appartement die niet willen betalen voor het onderhoud van de lift of het kuisen van de trap.

Ook andere problemen steken geregeld de kop op in Vlaamse appartementsgebouwen. Zo zijn geluidshinder (15%) en vervelende geurtjes (12%) een bron van conflict. Bij dat laatste kan een goede afzuiginstallatie soelaas brengen.

“Je bent beter vooruitziend”, zegt Gwenn Goormans. “Voor je beslist om een appartement te kopen ga je beter eerst eens kijken en maak je even een praatje met de mogelijk toekomstige buren. Zo kan veel ellende voorkomen worden.”