Havens wisselen digitale informatie uit op "India Natie"

haven antwerpenHet Antwerps Havenbedrijf en de Indiase multimodale transportsector hebben het digitaal platform India Natie gelanceerd. Het gaat erom de contacten te vergemakkelijken tussen alle betrokken partijen en informatie uit te wisselen.

De officiële betekening van het samenwerkingsakkoord gebeurde in het kader van de Belgische economische missie in India. In februari van 2012 was al eerder een memorandum van understanding betekend. Toen hadden alle betrokken partijen er zich reeds toe geëngageerd om via een digitaal platform informatie uit te wisselen. Daarbij zouden vooral alle mogelijke vormen van multi modale transportfaciliteiten centraal staan. Via het systeem zullen Antwerpse en Indiase expediteurs, verladers en logistieke bedrijven op dat vlak ook het hinterland van alle betrokken havens in kaart brengen. Het akkoord wordt mee betekend door de Antwerpse Expediteursvereniging VEA.

Antwerpen is een belangrijke in- en exporthaven voor Indiase ondernemingen. In 2012 werd en 3,4 miljoen ton aan goederen overgeslagen. In 2011 ging het om 5 miljoen ton. India importeert vooral staal, chemiederivaten en containers.

Met India Natie zullen alle betrokken partijen nog sneller bij elkaar gebracht worden, stelt Luc Arnouts, commercieel directeur van het Antwerpse Havenbedrijf.

In de rand van de handelsmissie in India werden nog verscheidene andere dossiers geopend: 137 Vlaamse zakenlui die 72 bedrijven vertegenwoordigen proberen er contracten af te sluiten.

* Het Indiase vervoersbedrijf ATS Logistics opent een hub op de site van het Indiase chemiebedrijf JBF in Geel. JPF gaat in Geel PET-granulaat aanmaken en investeerde daartoe 150 miljoen euro. De eenheid moet in april van volgend jaar operationeel zijn.

* Zenobia Agro opent een distributiecentrum voor Indiase augurken in Mechelen. Het bedrijf runt al een verkoopskantoor in Antwerpen.

* Autotech en IM Gears, twee Indiase producenten van auto-onderdelen openen een distributiecentrum in de haven van Zeebrugge.