Indiase farmagroep Cipla komt naar Antwerpen

ciplaHet Indiase farmaconcern Cipla komt naar Antwerpen. Een kleine voorhoede van zo’n 15 man is ondertussen al aan de slag op een voorlopige locatie. Het bedrijf is inmiddels op zoek naar een vaste vestigingsplaats.

De bevestiging van de investeringsplannen van Cipla kwam er tijdens de recent afgesloten Belgische handelsmissie in India onder leiding van prinses Astrid. Cipla is een toonaangevende producent van generische geneesmiddelen en wil zijn activiteiten vanuit Antwerpen ook in Europa verder uitbreiden. Het concern is oa. actief op het vlak van hartziektes, diabetes, depressies en HIV. Het is het 41ste grootste concern van India dat met een tewerkstelling van 20.000 mensen internationaal actief is. Cipla staat als letterwoord voor The Chemical Industrial and Pharmaceutical Laboratories.

De contacten met Cipla werden destijds gelegd door Antwerp Headquarters, een organisatie die met steun van de stad Antwerpen en de Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland binnen het Routeplan 2020 intensief kandidaat-investeerders opzoekt. Cipla heeft in dit opzicht zo’n 15 man in Antwerpen geposteerd. Nu gaat het concern zijn activiteiten kennelijk op bredere schaal uittekenen.

Het bedrijf is met een omzetcijfer van 1,5 miljard dollar sinds 1935 gegroeid uit het initiatief van Dr. Khwaja Hamied. De onderneming heeft vandaag 200 producten in 65 verschillende therapeutische categoriën in portefeuille. 52% van de productie wordt geëxporteerd. Cipla is voor 36% in handen van de Promoten Group, de familiale holding boven het bedrijf. De aandelen worden gekwoteerd op de beurs van Mumbai. Het bedrijf wordt vandaag aangestuurd door Dr. Yusef Hamied, een kleinzoon van de stichter.