Enkele bedrijven uit het Antwerpse hebben Europese subsidies ontvangen in het kader van het Europees programma ‘KMO-Horizon 2020’.

Dit programma geeft subsidies aan KMO’s die met innovatieve projecten voor de dag komen, die hun helpen om hun activiteiten in andere landen, binnen of buiten de Europese Unie, te ontplooien.

Wijnegem moet wel een broedplaats zijn van innovatieve ondernemingen want twee van de begunstigde bedrijven komen uit deze Antwerpse gemeente.

Novosanis, een producent van medisch materiaal, kreeg een subsidie voor een toestel om urinestalen te nemen. Het bedrijf kreeg ook van de Vlaamse overheid een subsidie van  250.000 € voor de ontwikkeling van LYO-ID, een gebruiker- en patientvriendelijk injectie toestel voor gevriesdroogde geneesmiddelen.

Novosanis kondigde overigens vandaag nog aan dat het gaat samenwerken met Imevax, een biofarmaceutisch bedrijf dat gevestigd is in München. Imevax ontwikkelt een vaccin tegen Helicobacter pylori, een bacterie die chronische maagzweren kan veroorzaken en potentieel maagkanker. Voor hun klinische studies zal Novosanis het VAX-ID toestel leveren dat zorgt voor een gestandaardiseerde en nauwkeurige injectie van het vaccin.

VAX-ID & Novosanis (1)

Nog in Wijnegem kreeg het engineeringbedrijf Voxdale een Europese subsidie voor de ontwikkeling van SEGU, een systeem om rioleringen in kaart te brengen.

En tenslotte viel het bedrijf Octens uit Antwerpen in de prijzen voor een systeem dat de aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen allerhande op landbouwgebieden kan opsporen.