Antwerpen – Er hangt opnieuw elektriciteit in de lucht van de Antwerpse Harmoniebuurt met de WATT-partners die tal van startups, jonge bedrijven en gevestigde waarden in de voormalige toren van Electrabel aan de Mechelsesteenweg samenbrengt. Donderdag 19 oktober stelden deze bedrijven zich officieel voor. WATT wil als vernieuwde Antwerpse landmark hét toonbeeld worden van verticaal samenwerken.

WATT staat voor Working Apart, Thinking Together. De WATT-toren verenigt creatieve ondernemers uit verschillende sectoren onder één dak. Het is een rijke mix van startups, jonge bedrijven en heel wat gevestigde namen uit de reclame-, productie-, digitale-, audiovisuele-, uitgevers, verzekerings- en architectuursector: van Ethias, Fosbury & Sons, Coffeelabs, Post & Co, Stramien, Kan Design, Panenka, Metis Advocaten, BBSC Architects, Notaris Holvoet tot Digital Donkey, Brands & Butter, The Oval Office, Pelckmans Uitgeverij, Watson Creative en Osar Architecten.

Verticaal samenwerken

In de toren zetten de bewoners nadrukkelijk in op verticale samenwerking waarbij wederzijdse verrijking en ondersteuning door kruisbestuiving centraal staan. Het is een eerste stap in de WATT-filosofie, waarbij alle partners – hoe verschillend ook – onder een gezamenlijk WATT-logo als één identiteit naar buiten treden. De bedrijven in WATT gaan voor co-creatie op drie schaalniveaus: de stad, de buurt en de toren zelf. Door interactie op deze drie niveaus tracht WATT een meerwaarde te zijn voor de ruime omgeving. In de toekomst – voor een stuk ontplooit zich dat nu reeds – gaan de zogeheten WATT-residenten naast de interne verticale samenwerkingen ook nieuwe initiatieven en samenwerkingen met de lokale kleinhandel, de naburige bedrijven en de verenigingen in de buurt aan; een ‘surplus’ tot ver voorbij de kantoorgevel.

Een uithangbord voor het nieuwe werken

Zowat elke verdieping biedt onderdak aan: open en transparante werkplekken, waarin individueel werken én werken in flexibele projectgroepen wordt aangemoedigd binnen een inspirerend werkklimaat. Mooi voorbeeld daarvan zijn de comfortabele en aantrekkelijke co-workingspaces en meetingrooms in de sokkel van het gebouw waarvan zowel interne als externe bedrijven gebruik kunnen maken.

Vernieuwde landmark

De WATT-toren – in 1959 voltooid in opdracht van elektriciteitsmaatschappij E.B.E.S. – is een modernistische toren naar een ontwerp van de bekende architecten Leon Stynen en Hugo van Kuyck in samenwerking met Paul De Meyer. Het gebouw behoort met zijn twaalf verdiepingen tot één van dé landmarks in de Antwerpse skyline. De recente ingebruikname van de toren herwaardeert na een jarenlange ontwikkeling een stuk lokale kantoorgeschiedenis en is een economische katalysator voor de 19de-eeuwse stadsrand.