De Antwerpse kunstenaar Jan Fabre schenkt zijn omvangrijke archieven over zijn werk als theatermaker en tekstkunstenaar aan de stad Antwerpen. Ze zullen worden bewaard in het FelixArchief. 

Dit jaar bestaat het theatergezelschap van Jan Fabre, Troubleyn, dertig jaar. Naar aanleiding van deze verjaardag vond Fabre het gepast om zijn omvangrijke archief een veilige en duurzame bewaarplek te geven. Op die manier zou er ook onderzoek kunnen worden verricht naar zijn werk. 

De collectie bestaat uit teksten, tekeningen, foto’s en andere bewaarstukken. Bij de theatertekeningen, gemaakt tijdens het creatieproces van theatervoorstellingen, zijn 10 reeksen van producties zoals Das Glas im Kopf wird vom Glas (1990), Vervalsing zoals ze is, onvervalst (1992), Universal Copyrights 1&9 (1995), De keizer van het verlies (1996), Glowing Icons (1997), As long as the world needs a warrior soul (2000), Angel of Death (2000), Je suis sang (conte de fées médiéval) (2001), Het Zwanenmeer (2001), Tannhäuser (2004), Quando l’uomo principale è una donna (2004) en Requiem für eine Metamorphose (2007).

De fotowerken zijn van de hand van onder andere Wonge Bergmann, Dirk Braeckman, Carl De Keyzer, Robert Mapplethorpe, Jorge Molder, Helmut Newton, Patrick T. Sellitto, Jean-Pierre Stoop, Malou Swinnen, Maarten Vanden Abeele en Filip Van Roe. 

Universiteit Antwerpen steekt handje toe

In een eerste fase zal het volledige archief geïnventariseerd worden. Met de Universiteit Antwerpen is afgesproken om het onderzoek gestructureerd te doen verlopen. Het Vlaams Instituut voor Audiovisuele Archivering (VIAA) zal zorgen voor de digitalisering van de beeld- en geluidsarchieven. 

Schepen voor cultuur Caroline Bastiaens is verguld met de schenking:  “De stad zal als een goede huisvader zorgen voor de artistieke erfenis van de kunstenaar. Bovendien zullen we ervoor zorgen dat mensen het archief op een goede manier kunnen bestuderen.”