Jean sur Mer, in het echte leven Jan Kegels, heeft een boek geschreven over de Noordzee, en meer bepaald over de minder- tot onbekende vissoorten die erin floreren.

Jean sur Mer heeft een cateringbedrijf met 3 foodtrucks dat uitgroeide tot een merk met eigen visproducten. Hij lanceert nu een kookboek met een missie: Belgen en Nederlanders stimuleren om meer (Noordzee)vis te eten. Naast 52 visrecepten vind je in het boek verhalen van vissers met leuke feiten over de vele vissoorten die onze Noordzee rijk is.

“De Mensen weten niet hoe rijk de Noordzee is aan commercieel minder bekende vissoorten” zegt Jan Kegels. “Het gaat dan om soorten zoals sepia, ook bekend als zeekat, pieterman, tongschar of steenbolk. Deze laatste is vergelijkbaar mer de kabeljauw. Het zijn vissen met mager vlees en zonder commerciële waarde en de Noordzee is ervan vergeven.  Ze zijn ook erg lekker, maar de consument is een gewoontedier: hij wil zalm, kabeljauw, tonijn…”

Dat stramien wil Jean sur Mer doorbreken door de aandacht te vestigen op deze onbekende soorten, waarvan er meer dan 220 zijn. Belgische vissers concentreren zich echter maar op zo’n dertigtal commercieel interessante soorten. Denk daarbij aan tarbot, kabeljauw, tong, pladijs, rog of grijze garnaal.

Jan Kegels is zelf sportvissser op de Noordzee en heeft al vissend die onbekende soorten leren kennen. “Maar je kan ze ook perfect bestellen bij de lokale visboer. Die heeft meer onbekende soorten dan je zou vermoeden. Maar in de supermarkt zal je die niet vinden”.

In zijn kookboek ‘Zot van de Noordzee’ vind je niet enkel visrecepten, maar ook leuke ‘vist-je-datjes’ en verhalen van kustvissers en langevaartmannen. Zij zijn het immers die door weer en wind, dag en nacht, op pad zijn om al dat lekkers voor ons te vangen.