Vorige donderdag brachten 14 erkende vluchtelingen en subsidiair beschermden een bedrijfsbezoek aan twee bedrijven in het Antwerpse. Dit bezoek kaderde in het project JOBROAD dat op één jaar tijd 280 nieuwkomers wil begeleiden naar een job.

Marc Van Peel, schepen voor werk en industrie: “Als stad zetten wij al geruime tijd in op de tewerkstelling van nieuwkomers. Wij bieden werkgeversorganisaties en sectorfondsen die erkende vluchtelingen sneller aan het werk willen helpen, financiële ondersteuning. Als schepen voor werk stel ik met plezier vast dat de uitzendsector hiermee effectief aan de slag is gegaan.”

Onmiddellijk resultaat

OCMW Antwerpen, stad Antwerpen, VDAB en Atlas (Inburgering en Integratie VZW) werken samen om erkende vluchtelingen met een professioneel perspectief versneld op de arbeidsmarkt te krijgen. De stad Antwerpen heeft in dit kader een budget voorzien om specifieke projecten met partners zoals werkgeversorganisaties en sectorfondsen te ondersteunen.

De nieuwkomers werden vooraf gescreend door het Vormingsfonds voor Uitzendkrachten (VFU) en Accent Jobs als potentiële kandidaten voor vacatures bij zowel een containerherstelbedrijf in de Antwerpse haven als bij aannemersgroep Van den Berg-BESIX Infra in Schelle. Ze kregen een rondleiding van de personeelsmedewerkers die hoopten op deze manier geschikte werknemers te vinden. 
Niet minder dan 4 personen konden meteen aan de slag bij het containerherstelbedrijf: 3 als lasser én 1 als koeltechnieker.
De andere nieuwkomers die geschikt werden bevonden voor een vacature, krijgen eerstdaags bericht. Kandidaten die niet weerhouden werden voor deze specifieke vacatures, krijgen verdere individuele begeleiding.

Op één jaar 280 nieuwkomers begeleiden in zoektocht naar een job

JOBROAD is een project dat de voorbije jaren in de provincie West-Vlaanderen al zijn succes heeft bewezen. In de stad Antwerpen willen de initiatiefnemers op één jaar tijd 280 erkende vluchtelingen en subsidiair beschermden begeleiden. Het doel is om tegen het einde van het jaar 80 mensen aan een tijdelijke job te hebben geholpen en de helft hiervan aan een vast contract. Daarnaast rekenen VFU en Accent Jobs op het effect van mond-tot-mond reclame om nog eens 200 tijdelijke jobs in te vullen, waarvan de helft daarna wordt omgezet in een vast dienstverband.

Nog bedrijven met vacatures gezocht

Voor de drie nog geplande dagen dit jaar waarop de nieuwkomers zich kunnen voorstellen om vacatures in te vullen, worden nog geïnteresseerde bedrijven uit verschillende sectoren gezocht. Contact: jobroad@accentjobs.be.