Kabelproducent Lamifil staat er weer

lamifillekeKabelproducent Lamifil  heeft een behoorlijk boekjaar 2013 achter de rug. De omzetcijfers daalden weliswaar tot 115 miljoen euro maar de financiële resultaten bleven op niveau. Het bedrijf uit Hemiksem werkt voor nagenoeg 90% voor de internationale export.

Lamifil  is een vrij bescheiden bedrijf dat niettemin een uitstekend track record kan voorleggen. De onderneming is hofleverancier voor nagenoeg alle Belgische kabelmaatschappijen, telecombedrijven, spoorwegexploitanten en luchtvaartondernemingen. Ook netwerkbeheerder Elia bestelt zijn hoogspanningskabels in Hemiksem.

“We hebben in de afgelopen jaren goede keuzes gemaakt,” zegt gedelegeerd bestuurder John Dejaeger in een gesprek met het economisch weekblad Trends. Dejaeger leidt het bedrijf sinds 2011. Lamifil zat tot voor enkele jaren in zware financiële problemen. Dejaeger kreeg het bedrijf weer op de rails. De onderneming opteerde strategisch voor de ontwikkeling van specialiteiten. Lamifil ging resoluut voor de transmissiemarkt en werkte daartoe een heel eigen knowhow uit. Het bedrijf produceert nu tientallen types aan kabels, afhankelijk van de sterkte, de afstand tussen de masten en het vermogen. Lamifil verwerkt vandaag 40.000 ton aluminium en 5000 ton koper.

De oriëntatie naar de ontwikkeling van specialiteiten is vanzelfsprekend ingegeven door de bekommernis om de hoge loonkosten in België. In dit opzicht is gekozen voor hoogtechnologische ontwikkelingen waarbij de inbreng van de kostenbasis kan gereduceerd worden. Dejaeger gelooft daarbij in de toekomstmogelijkheden die geboden worden door  de ultra high conductivity-geleiders (UHC) en de hogetemperatuurgeleiders (HTLS-kabels).

Lamifil stelt zo’n 240 mensen tewerk. Het bedrijf wordt aangestuurd door de holding Koramic van Christian Dumolin die 70% van de aandelen in het bedrijf in portefeuille heeft.