De Kamers van Koophandel van de landen rond de Noordzee willen een snel akkoord rond de Brexit. Ze doen daarvoor een oproep tot de EU en het VK.

Afgelopen vrijdag was er voor het eerst enige vooruitgang te bespeuren in de  Brexit-onderhandelingen. Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka: “We roepen de EU en het VK op om snel een akkoord te bereiken zodat er duidelijkheid komt over de nieuwe handelsrelatie tussen de EU en het VK op lange termijn.”

Ook de Kamers van Koophandel van het Verenigd Koninkrijk ondertekenen de oproep mee. Verder de Kamers van Koophandel van Ierland, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Denemarken en België. 

Onduidelijkheid blijft troef

“Wij waren zeer verheugd om te horen dat er voldoende vooruitgang geboekt werd in de eerste fase van de Brexit-onderhandelingen afgelopen vrijdag”, stelt de CEO van Voka, Hans Maertens. “Maar het echte werk moet nu nog beginnen: er is nog niets beslist over de zaken die er echt toe doen voor onze ondernemers zoals douane en de mate van wederzijdse erkenning van standaarden.” 

Het Noordzee-gebied is het meest blootgesteld aan een harde Brexit: 70% van de totale handel tussen de EU en het VK is geconcentreerd in deze landen, wat neerkwam op ongeveer 344 miljard EUR vorig jaar. Vlaanderen exporteerde voor bijna 28 miljard EUR naar het VK en importeerde voor ongeveer 14 miljard EUR uit het VK vorig jaar. Een recente studie berekende dat er 28.000 jobs dreigen verloren te gaan in Vlaanderen indien er een harde Brexit komt.