suratDe HRD Antwerp (Hoge Raad voor Diamant) heeft een eigen kantoor geopend in de Indiase stad Surat. Daarmee zitten de Antwerpse diamantairs in het hart van de Indiase diamantproductie. De HRD Antwerp opende eerder al een eigen vestiging in Mumbai. Mumbai is dan veeleer het centrum van de Indiase diamanthandel.

India heeft zich in de afgelopen jaren sterk opgewerkt tot het internationaal leidende productiecenter van de diamantindustrie. Het land heeft in dit opzicht Antwerpen en de Kempen verdrongen. De Antwerpse diamantnijverheid heeft zich van haar kant toegespitst op de productie van dure stenen. De Indiase diamantairs hebben van hun kant vooral de goedkopere steentjes naar zich toegehaald.

Om de technologische knowhow van de Antwerpse diamantproductie sterker te positioneren heeft de HRD Antwerp een tweede vertegenwoordigingskantoor geopend in Surat. Dat werd onlangs officieel voorgsteld door Alon Mooleman, de directeur van HRD Antwerp India en Serge Couvreur, de zaakvoerder van de HRD Antwerp.

Volgens Serge Couvreur moet men de vestiging van de HRD in Surat vooral zien “als een technologische showroom waar alle diamantgereedschappen, slijp services, opleidingsprogramma’s en high tech diamantapparatuur zoals de Eos Fancy, de Morgana en de Avalon+ voorgesteld worden. Het gaat om innovatieve toestellen die specifiek ontworpen werden door de HRD en het WTOCD.”

In de nieuwe vestiging kunnen de lokale productiebedrijven tevens hun diamanten afleveren voor verzending naar het diamantlab in Mumbai waar ze gecertificeerd en geëvalueerd kunnen worden.

Foto: De Belgische vertegenwoordigers steken de lamp aan ter gelegenheid van de officiële opening van het HRD-kantoor in het Indiase Surat.