Karretjes van Ecran laten Chinese concurrenten achter zich

ecranWielen- en karrenfabrikant Ecran verhuist binnenkort van zijn vaste locatie aan de Boomsesteenweg in Wilrijk naar een nieuw industrieel pand in een bedrijvenzone in ontwikkeling in Niel. “Door meer efficiëntie, een vlottere mobiliteit en een hoger rendement is het de bedoeling de productie op deze manier gevoelig te verhogen”, stelt zaakvoerder Philippe Hinnekens die sedert 2008 de zaak runt.

“Ecran is het bewijs dat lokale producenten het kunnen opnemen tegen massaproductie met het label Made in China”, weet Hinnekens uit ervaring. De steek- en magazijnwagentjes die Ecran voor tal van bekende afnemers produceert zijn volgens de ondernemer van een kwaliteit die men met massaproductie moeilijk kan garanderen. Het nicheproduct kan in Antwerpen en de rest van Vlaanderen rekenen op een trouw aantal afnemers waaronder Picanol, Dockx Group, deSingel, Stad Antwerpen en een lange lijst van KMO’s. Ook de theaterwereld en beursorganisatoren doen regelmatig een beroep op het Antwerpse bedrijf.

Ecran dat naast de productie van rollend materieel ook handelt in kwaliteitswielen voor industriële doeleinden, zet 90 procent van zijn producten af in België en ongeveer 10 procent op de Nederlandse markt. Met zijn drie medewerkers ziet het nichebedrijf de toekomst hoopvol tegemoet.

De herlocalisatie naar Niel past in deze toekomstplannen: “Op die manier kunnen we onze klanten een geoptimaliseerde service bieden en kan de productie worden verhoogd. Op de as Antwerpen – Brussel zijn we ook beter gelegen dan nu het geval is. Mobiliteit in en om Antwerpen blijft nu eenmaal een probleem”, stelt Hinnekens al jaren vast.

Tegelijk is hij er vast van overtuigd dat productie hier nog een toekomst heeft. “Maar dan moet het wel gaan om kwaliteit en moet je je als ondernemer specialiseren in een nichemarkt. Made in Antwerpen of made in Niel binnenkort, da’s toch iets anders dan made in China”, besluit hij overtuigd.