Kleine bedrijven toch aantrekkelijk voor werkzoekenden

vdabKleine bedrijven zijn wel degelijk een aantrekkelijke werkgever voor wie op zoek is naar werk. Dat blijkt uit een peiling van het Nationaal Syndicaat voor Zelfstandigen en de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB. Wel schort er iets aan de competenties van de werkzoekenden, vinden de bedrijven, die zich ook blauw ergeren aan ‘schijnsollicitanten’.

Niet iedereen wil bij Facebook of Google werken, zo blijkt uit een enquête van de VDAB en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen bij 4.480 werkzoekenden en 973 kleine ondernemingen in Vlaanderen. Daaruit blijkt dat de helft van de werkzoekenden verkiest te werken in een kleine onderneming. Werkzoekenden voelen zich niet afgeschrikt door de verloning, wel vinden ze het beperkt aantal vakantiedagen een minpunt. Grote voordeel is de kleinschaligheid.

 Als kleine bedrijven aantrekkelijk zijn als werkgever, waarom worstelen ze dan zo vaak met het invullen van vacatures? “Er is een mismatch tussen de kwalificaties van de werkzoekende en wat de werkgever wil”, aldus NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Slechts een kwart van de sollicitanten is klaar om in dienst te treden, de rest heeft nood aan vorming. 

 Als antwoord wil de VDAB nog extra inzetten op werkplekleren, in het bijzonder bij kmo’s, zegt Fons Leroy, topman van de VDAB.

 Opvallend in de peiling is het grote aantal schijnsollicitanten dat komt opdagen bij vacatures. “Eén onderneming op twee heeft het al meegemaakt”, aldus Mattheeuws.