De opdrachtgevers van de Noorderlijn, respectievelijk de Lijn, de stad en Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), zijn door aannemer Tramcontractors  op de hoogte gebracht van de vertragingen aan de werken in Antwerpen. 

Volgens die nieuwe timing verschuift het eind van de werken naar februari 2020. De oplevering van de parking onder het Operaplein wordt de laatste fase van het project. 

De vertragingen situeren zich grotendeels ondergronds, zegt de aannemer, dus op het premetrostation Opera, de autotunnels, de parking en de fietsenstalling. Bovengronds schuift de heraanleg van de Teniersplaats op. De oplevering bovengronds wordt nu door de aannemer voorzien in december 2018. 

‘Knip in de Leien’ zal 12 maanden langer blijven duren 

De werken op de Noorderlaan zouden eind april 2018 voltooid zijn. De tram over de Londenstraat naar de Noorderlaan zou volgens de planning van de aannemer dan operationeel moeten zijn in juni 2018. Het Operaplein wordt volgens die planning grotendeels opengesteld voor het publiek in juli 2018, zoals voorzien. Het premetrostation Opera schuift 7 maanden in de timing en kan volgens de aannemer terug opengaan in maart 2019. Ook de autotunnels gaan later open dan voorzien. De aannemer geeft nu aan dat hij deze voorziet te kunnen openen in december 2019, in plaats van begin 2019. Dit zou ook kunnen betekenen dat de ‘knip in de Leien’ 12 maanden langer in stand zal worden gehouden. 

Schepen Koen Kennis (N-VA) betreurt de vertraging. “Omdat we tot vandaag geen duidelijk zich hadden op de nieuwe timing konden we ook niet communiceren” zegt de schepen voor mobiliteit. “Ik begrijp de bekommernissen van de burgers en de handelaars. We zijn nu bezig met het uitwerken van extra steunmaatregelen voor de handelaars, zowel vanuit de stad als de Vlaamse en federale overheid.”