Het architechtenbureau 8 office architects uit Kontich kreeg een award voor het creatief gebruik van geprefabriceerd beton bij de dakconstructie van het inkomgebouw in de Zoo van Antwerpen. 

 De constructie viel in de smaak van FEBE, de federatie van de Belgische prefab-betonindustrie. Het is een realisatie met dakvijvers en skywalk, waarvoor het architectenbureau de  Award voor “Outstanding Precast” 2017 in ontvangst mocht nemen.

Geprefabriceerd architectonisch beton laat toe de organische vormentaal van het park verder te zetten op het dak van het gebouw. Zo wordt het hedendaags gebouw naadloos geïntegreerd in de historische tuin.

Goede integratie met omliggende gebouwen

Het inkomgebouw wordt omringd door historische gebouwen waarin voor de gevels witte natuursteen gebruikt is: het Centraal Station, Elizabethzaal en het Flamingorestaurant. De nieuwe gevels van het inkomgebouw zijn ook met witte natuursteen bekleed. Voor de daktuin werd daarom een bijpassend materiaal gekozene kiezen, nl. wit gezuurd beton.

De hellende paden die over het dak heen plooien zijn uitgevoerd in beige uitgewassen beton zodat zij aansluiten bij de dolomietpaden in het park.
De keuze voor prefab dakelementen en paden liet toe om een gebouw met een uiterst complexe vormgeving in een periode van 10 maanden af te werken ondanks de ingewikkelde omgevingsfactoren (binnenstad, naastliggende bouwwerven, te bewaken rust voor de dieren).