De Kontichse speculaasspecialiteit, de ‘spec-four’ is erkend als streekprodukt. De versnapering heeft de lijst gehaald van de laatste erkenningsronde van 2017 voor Vlaamse traditionele streekproducten. Er werden 9 producten uit 4 Vlaamse provincies erkend.

Gebaseerd op de gevulde speculaas bracht “biscuitier” en Kontichenaar Jos De Backer omstreeks 1927 “Specfour” op de markt. Het gebak werd in houten kistjes verdeeld naar winkeliers in Kontich en omstreken. Na een woelige periode tijdens WOII werd de productie hervat om definitief stil te vallen ca. 1960.

In 2012 nam de gemeente het initiatief om het recept opnieuw tot leven te wekken. Men vond een recept uit 1950, het gebak werd op punt gesteld en aangepast aan hedendaagse normen en het beeldmerk Kontichse Specfour werd gedeponeerd.

Van speculaas tot mosterd..

De andere pas erkende Vlaamse streekproducten zijn: Filet d’anvers, de eierlikeur Advocaat en de Oost-Vlaamse oude graanjenever van Filliers, Gentse mosterd van Tierenteyn, Belgische speculaas uit Dendermonde, Glazuurspeculaas van de kust, Zwienemutsen (varkensmagen) uit Oostende en Limburgse bloedworst.

Het is volgens VLAM opvallend dat ook steden en gemeenten initiatief nemen voor streekproducten. Zo zette de gemeente Kontich zich in voor de erkenning van de Kontichse specfour. Oostende wil dan weer de stad zijn met de meeste erkende traditionele Vlaamse streekproducten.