Wijnegem – Op Paasmaandag tijdens de 170ste Jaarmarkt of Paasmarkt introduceerde Lawrence Van De Pontseele opnieuw de Ponsiesaus als eerbetoon aan zijn overleden vader. Aan de Ponsiesaus, een alternatief voor de mayo-ketchup combinatie op een curryworst special, is een opmerkelijk verhaal verbonden.  

Lawrence Van De Pontseele: “Sinds kort focus ik me helemaal op het maken, de herlancering en het vermarkten van de Ponsiesaus. Na mijn studies TEW in 2010 ben ik bij ING bank gestart als sales management trainee en heb nadien tal van commerciële functies voor ondernemingsklanten uitgeoefend. Onlangs heb ik mijn job opgezegd om me volledig op de Ponsiesaus te richten. Een droom moet je immers nastreven!”

‘Kom hongerig binnen en ga verlekkerd terug buiten’. Dat was de leuze van friturist Christiaan Van De Pontseele die in 1979 in zijn eethuis-frituur Las Palmas aan de Merksemsebaan in Wijnegem een bijzondere saus serveerde, een combinatie van zoete en licht pikante toetsen. In 2011 hield de zaak Las Palmas op te bestaan, en enkele maanden later overleed Christiaan Van De Pontseele. 

Eerbetoon aan vader Van De Pontseele

De enige zoon van Christiaan Van De Pontseele, Lawrence, lanceert nu opnieuw de populaire ‘saus van ’t huis’.
“Er waren zelfs klanten die speciaal met een grote lege confituurpot bij ons in ’t frituur kwamen om die te laten vullen als ze op vakantie gingen”, zegt Lawrence.
Hij doopte de saus ‘Ponsiesaus’, als eerbetoon aan zijn overleden vader en hun familienaam. Op Paasmaandag keerde hij terug naar zijn roots waar hij de Wijnegemnaren de primeur gaf om de  saus te (her)ontdekken. Naar origineel recept bakte Lawrence er ‘curryworsten Ponsie special’ en bood er in limited edition flessen Ponsiesaus 500 ml aan.

Ponsiesaus: de nieuwe standaard?

Nu is het Lawrence zijn ambitie om de Ponsiesaus verder te vermarkten in het frituur en snackbar circuit in het Wijnegemse en bij uitbreiding in de regio Antwerpen en zelfs heel Vlaanderen.
“Het zou  jammer geweest zijn mocht niemand de kans meer gekregen hebben om deze overheerlijke smaakmaker te proeven die tot ver buiten Wijnegem gekend was. Ontwikkeld als snacksaus bij de Curryworst Ponsie special maar effectief passend als ideale topping bij elk gerecht als dipsaus, bij salades, pasta, vlees, vis en kip. Vergeet mayonaise, Ponsiesaus is the new standard”, besluit Lawrence Van De Pontseele.