mostaardAmbachtelijke streekproducten zijn vreselijk in. Het heeft ongetwijfeld met nostalgie naar het verleden te maken. Maar ook met de zoektocht naar kwaliteit. De Mostaardfabriek De Kroon uit Beveren-Waas doet het in die omgeving vrij goed. Natasja Waterschoot nam in 1998 het bedrijfje van de familie Moorgat over en zette de traditie verder.

Met 54.711 euro aan bedrijfsopbrengsten en een positief bedrijfsresultaat van 11.770 euro heeft De Kroon in 2014 een mooi resultaat neergezet. Dat blijkt uit de balans die gedeponeerd werd bij de Nationale Bank. De verkoop aan mostaard, sauzen, vinaigrettes, pickles en mosselsaus loopt vrij goed. De Kroon levert aan groothandels, supermarkten, slagers,  de horeca en de betere voedingswinkels. Particulieren kunnen terecht in de Heiveldstraat. De vraag naar het Waas streekproduct is in elk geval opvallend sterk.

De Mostaardfabriek De Kroon is destijds in 1851 opgezet door Marcel Moortgat. De man had een tijdlang gediend in het Franse vreemdelingenlegioen. Hij bracht bij zijn terugkeer naar Haasdonk een molentje mee waarmee hij mostaardzaad begon te maken. Hij verkocht zijn mostaard aan buren en kennissen. Vier generaties Moortgat hebben de traditie van de legionair onafgebroken verder gezet.

Natasja Waterschoot zet de productie van de mostaard met de grote korrel inmiddels enthousiast verder. De verkoop doet het vrij goed.