Lemon Companies, gespecialiseerd in het bedenken en bouwen van software en (web)applicaties, is een goed voorbeeld van het succesvolle traject van start-up naar scale-up. Op amper drie jaar tijd is het bedrijf sterk gegroeid in omzet en menselijk kapitaal.

Een klein zaadje dat gestaag groeide tot een stevige boom

De kiem van Lemon Companies is ontsproten uit het hostingbedrijfje InterHost Solutions dat ceo Filip Smet tijdens zijn studies handelsingenieur met enkele vrienden oprichtte.
Lemon Companies groeit volledig uit eigen liquiditeiten en realiseerde in 2016 een geconsolideerde jaaromzet van 1,5 mio EUR (t.o.v. 0,85 mio EUR in 2015), telt een 3.000 klanten en talloze referentieprojecten.

Geen limonade zonder sappige citroenen

Filip Smet: “Die sterke groei is te verklaren door het feit dat heel wat bedrijven kiezen voor Lemon in plaats van voor de grote jongens. Ons team bestaat intussen uit 15 gemotiveerde ‘citroenenpersers’. Iedere werknemer zet zijn persoonlijke talenten in om uiteindelijk samen het verschil te maken. We zijn allesbehalve zuurpruimen: we lachen graag en veel tijdens het werken. De informele en leuke sfeer bevordert de inspiratie en creativiteit die we dagelijks nodig hebben!”

Een snelle groei vraagt om extra man-vrouw kracht

Om de verdere groei van de inmiddels standvastige boom te bevorderen is Lemon Companies aan personeelsuitbreiding toe. Het software development team is op zoek naar leergierige software en hardware ingenieurs die zich in een multidisciplinair team willen ontplooien. “We hechten veel belang aan werknemers die initiatief durven nemen. Ze moeten kunnen anticiperen op wat noodzakelijk zal zijn in latere fasen van projecten en de verantwoordelijkheid van hun eigen projecten of producten kunnen dragen”, stelt Filip Smet.

Recente realisaties

De Lemon boom wortelt zich inmiddels in diverse sectoren zoals de zorg, retail, automotive, overheden, …  “Zolang onze technologie en onze vakkennis centraal staan, maakt het niet uit over welke sector het gaat”, zegt Smet.
‘Appje voor de Borst’, een applicatie i.s.m. Kind en Gezin, dat een soort logboek en timer voor jonge moeders is om het eet-, slaap- en pamperpatroon van de baby te monitoren, werd sinds de lancering eind december van vorig jaar niet minder dan 11 000 keer gedownload.

Forganiser is dan weer een projectmanagement tool om horeca werkkrachten makkelijk en flexibel te kunnen managen.

Met Slimbak kunnen steden en gemeenten de ophaling van openbare vuilnisbakken op een efficiëntere manier aansturen.

“De goede gebruikservaring van elk interactief product hangt af van de sterkte van zowel de softwarematige fundamenten als de visuele interface. We zijn Lemon, en we helpen bedrijven creëren, optimaliseren, opstarten en onderhouden”, besluit Filip Smet.