De Liefkenshoektunnel heeft opnieuw een record neergezet: in 2017 reden er voor het eerst meer dan 10 miljoen voertuigen door de toltunnel, wat een stijging van het verkeersvolume is met 10,6%.  De jaren daarvoor was het volume al telkens met zo’n 6 à 7% toegenomen. 

De tunnel werd geopend in juli 1991 en was berekend op maximaal 40.000 voertuigen per dag. Dat is het getal dat dagelijks ongeveer wordt bereikt, zegt directeur Marc Persoons. Woensdag 22 november was de absolute topper in de geschiedenis, met 52.458 voertuigen. 22 november was dan ook de dag van het “siliconenincident” op de Antwerpse Ring.’

Ook het aantal uren ‘schaduwtol’ is verdubbeld. Over ‘schaduwtol’ wordt gesproken als bij zware verkeershinder in de Kennedytunnel of op de Antwerpse Ring de Liefkenshoek tolvrij wordt opengesteld. Alle verkeer kan dan ‘gratis’ langs de tunnel, al past de overheid dan de tol bij. 

Een merkwaardige rubriek in het jaaroverzicht  is het aantal ‘incidenten in de tunnel met fietsers/ voetgangers’. Raar maar waar: hoewel de Liefkenshoektunnel een autotunnel is sukkelt er nu en dan toch een fietser of voetganger in. In 2016 waren er drie van die incidenten, vorig jaar acht. In zo’n geval moet er meteen een rijvak worden afgesloten, zegt Marc Persoons.