Edegem — Het Belgisch technologiebedrijf Localyse uit Edegem, Google Cloud Premier Partner voor de Benelux en gespecialiseerd in Google Maps, lanceerde zopas haar nieuwste ontwikkeling ODIQ (Origin-Destination Intelligence). 

Chris Hoogwys, managing partner van Localyse: “Als Location Expert en Google Maps Premier partner komen wij, via onze klanten, met veel mobiliteitsvragen in contact. Dit bracht ons op het idee om een tool te ontwikkelen die eenvoudig, snel en nauwkeurig inzichten kan geven in de verschillende aspecten van mobiliteitsproblemen.”

Miljoenen gebruikers voeden de verkeersinfotool

ODIQ is de allereerste verkeersinformatietool die de accurate gegevens van Google Maps, met meer dan 1 miljard actieve gebruikers wereldwijd, ter beschikking stelt in de BeNeLux. ODIQ is uniek omwille van de hoge kwaliteit van verkeersdata die de tool gebruikt: de Floating Car Data (FCD) van Google Maps. De data is volledig, nauwkeurig, up-to-date en gevoed door miljoenen gebruikers van mobiele Android & IOS toestellen. Daarnaast wordt de data ook aangevuld met verkeersinformatie van openbare instanties.

ODIQ monitort, analyseert en visualiseert de verkeerssituatie op de verschillende locaties van een traject. Het monitoren kan zelfs ingesteld worden per minuut, wat zorgt voor een zeer nauwkeurige weergave die een gedetailleerd inzicht geeft in het mobiliteitsbeeld van een bepaalde route.

Ontwikkeling i.s.m. T4Technology

ODIQ werd ontwikkeld door Localyse, in samenwerking met T4Technology, expert op het gebied van gespecialiseerde verkeerskunde. ODIQ werd al getest door verschillende bedrijven en overheidsinstanties. Op de website van Localyse komen binnenkort diverse ervaringen met concrete cases.

Jeffrey Benning, business development manager bij Localyse, stelt dat dankzij ODIQ nu ook derde partijen voor het eerst toegang krijgen tot de verkeersdata van Google Maps: “Nu ODIQ live is, maken wij FCD beschikbaar en bruikbaar voor verkeersmanagement. Gebruikers van ODIQ kunnen een beter inzicht verwerven in de bereikbaarheid en mobiliteit van zelf ingegeven locaties. Zo worden hindernissen en verhoogde risico’s tot ongevallen vermeden en kunnen bewoners beter advies krijgen voor omleidingsroutes bij wegwerkzaamheden.”