Logistieke bedrijven voelen zich in Antwerpen thuis als vissen in het water. Logisch, want een wereldhaven trekt vanzelfsprekend logistieke activiteit aan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de tien grootste logistieke bedrijven ter wereld praktisch allemaal een filiaal in Antwerpen hebben.

Top 10 van de grootste logistieke bedrijven wereldwijd 2017

Logistieke bedrijven zijn cruciaal voor de wereldhandel. Deze bedrijven beheren het grootste deel van de wereldwijde import en export.

  1. Het grootste logistieke bedrijf ter wereld is pakjesbedrijf DHL. De Belgische hoofdzetel bevindt zich weliswaar in Diegem maar het bedrijf heeft ook een afdeling op de Noorderlaan.
  2. Kuehne + Nagel is genoemd naar de oprichters August Kuehne en Friedrich Nagel. Het bedrijf heeft Duitse roots. Sindsdien zijn ze uitgebreid naar 100 landen en bezitten 1000 kantoren. Ze bieden verschillende diensten aan zoals lucht- en zeevervoer, alsook contractueel logistiek en landtransport. De Antwerpse vestiging bevindt zich in Borsbeeksebrug 30.
  3. DB Schenker bevindt zich aan de Noorderlaan in Antwerpen. Van oorsprong is het Duits. DB Schenker maakt deel uit van de DB Groep en is verantwoordelijk voor meer dan 50% van de totale omzet van de DB Groep.
  4. Nippon Express. De Belgische hoofdzetel van dit van oorsprong Japans bedrijf bevindt zich in Machelen. Nippon Express is een logistieke consultant die diensten levert via land, lucht en water.
  5. C.H. Robinson is een van de oudste logistieke bedrijven in deze lijst. Ze zijn opgericht in 1905 en hebben kantoren in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa en Azië. C.H. Robinson biedt verschillende diensten zoals vrachtoplossingen, outsourcing en product sourcing. In Antwerpen zitten ze op de Noorderplaats.
  6. CEVA Logistics is actief in 17 regio’s over de hele wereld.  Ze hebben ongeveer 42.000 personeelsleden in dienst. Hun Belgische hoofdzetel in Machelen gevestigd.
  7. DSV specialiseert zich in lucht-, weg-, zee- en spoorvervoer. Hun Belgisch hoofdkantoor is Machelen en ze hebben voorts en afdeling in Puurs.
  8. Sinotrans is zoals de naam doet vermoeden een Chinees logistiek bedrijf. Voorlopig zonder zetel in Antwerpen.
  9. Panalpina Group is zowaar een van oorsprong Zwitserse groep en heeft zijn Antwerpse hoofdzetel, zoals zovele van zijn internationale concurrenten, aan de Noorderlaan.
  10. SDV tenslotte is een dochterbedrijf van de Bollore Group.  Hun Antwerps kantoor is gevestigd aan de Rijnkaai. Ze hebben een plaats in de top 10 in transport en logistiek dankzij hun totale omzet en kwaliteit van de leveringen en goederen.