De werknemers van HR-dienstverlener SD Worx kunnen er vanaf volgende maand voor kiezen om hun extralegale verlofdagen – de dagen bovenop de twintig wettelijke vakantiedagen – om te zetten in een budget waar ze later vakantiedagen mee kunnen kopen.
Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil de Belgische arbeidstijden flexibeler organiseren. De sociale partners kregen van hem zes maanden de tijd om dat principe van loopbaansparen uit te werken. Dat komt erop neer dat werknemers vakantiedagen en meeruren opsparen om ze later te gebruiken. Dienstengroep SD Worx voert het loopbaansparen op eigen houtje in, met een extra dimensie. “Stel dat je over vijf jaar een grote reis van twee maanden wil maken, dan kan je daarvoor sparen en er de extra vrije dagen mee afkopen”, zegt Cathy Geerts van SD Worx. “Het gespaarde budget wordt ook geïndexeerd, zodat het mee evolueert doorheen de jaren.”

SD Worx wil het plan ook ter beschikking stellen van zijn bedrijven-klanten. “We hopen dat het systeem overdraagbaar wordt, zodat je als werknemer je budget kan meenemen naar een andere werkgever.”

Werkgeversorganisaties VBO en Unizo reageren voorzichtig positief op het loopbaansparen. “Als het tegemoetkomt aan een behoefte van werknemer en werkgever, is dat bespreekbaar”, klinkt het.