MORTSEL – De investeringsgroep Active Ownership Capital heeft een belang van 7,5 procent verworven in de Antwerpse beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert. 

Active Ownership Capital is een activistische beleggersgroep, die het management tot drastische beslissingen probeert te dwingen. In Duitsland forceerde de Luxemburgse investeringsgroep al zijn stempel op de beurs door de ceo van de farmagroep Strada te laten opstappen en zo het bedrijf aan privé-investeerders te verkopen. Het resultaat voor de beleggers was een beurskoers die in enkele maanden tijd ruim verdriedubbelde.

Bij Agfa-Gevaert klinkt al maanden gemor bij de aandeelhouders, omdat de beeldvormingsgroep er niet in slaagt om aandeelhouderswaarde te creëren.  Nu ligt een mogelijke afsplitsing van de IT-tak van de medische tak op tafel.

De Agfa-Gevaert Groep, met hoofdzetel en moederbedrijf in Mortsel, ontwikkelt, produceert en verdeelt een uitgebreid portfolio van analoge en digitale beeldvormingsystemen en IT-oplossingen, voornamelijk voor de grafische industrie, de sector van de gezondheidszorg en ook voor specifieke industriële toepassingen. In 2017 werd een omzet van 2.443 miljoen euro gerealiseerd.