Lyfra haalt top-20 van Antwerpen

lyfraDat ExxonMobil in 2014 voor de zoveelste keer het grootste bedrijf van de provincie Antwerpen was zal niemand verbazen. ExxonMobil werkte in dat jaar met zijn raffinaderij en zijn chemie-installaties een omzet bijeen van 29 miljard euro. Het Amerikaans bedrijf ging daarbij opnieuw BASF Antwerpen (6,5 miljard euro) vooraf. Het economisch tijdschrift Trends zet elk jaar traditioneel de cijfers van de onderscheiden bedrijven op een rijtje in zijn bekende top-edities. Opmerkelijk is wél dat het blad ditmaal even de schijnwerper zet op Lyfra uit Wommelgem, een expansieve groothandel in rookwaren, snoep, drank en telefoonkaarten.

Lyfra blijft veelal onder de radar maar zette in 2014 niettemin toch een omzet bijeen van liefst 973 miljoen euro. Slechts 18 Antwerpse ondernemingen gaan daarbij Lyfra vooraf.

De groothandel is gegroeid uit de initiatieven van tabaksproducent Tabacofina-Vander Elst dat in 1969 zijn distributiebeleid wilde versterken door systematisch groothandelaars in het land over te nemen. Lyfra was er een van. Het bedrijf gaf vele jaren later zijn naam aan wat toen al een van de grootste distributeurs van het land was.

Omdat Tabacofina finaal in handen kwam van de groep British American Tobacco werd Lyfra uiteindelijk onder een Luxemburgse holding geplaatst. Het bedrijf blijft evenwel opereren vanuit de hoofdzetel in Wommelgem en runt nog twee verdeelcentra in Genk en Lot. De groep stelt in dit opzicht zo’n 200 mensen tewerk die met z’n allen 5000 klanten bedienen. Vooral dan dagbladhandels, supermarkten, voedingshandels, nachtwinkels en benzinestations. De omzet van 973 miljoen euro zat meteen ook 10% hoger dan het jaar ervoor. Het bedrijf wordt aangestuurd door Tom Vandemoortele, gedelegeerd bestuurder.