Het is precies een jaar geleden dat het digitaal communicatiebureau Marbles in Antwerpen het ‘onbeperkt opnemen van verlof door zijn medewerkers’ lanceerde. Het bedrijf maakt nu de balans op.

Waarom zou een bedrijf zijn medewerkers dat voorrecht geven?

“Om onze medewerkers te blijven motiveren en inspireren. Om nieuw talent aan te trekken. En omdat we als zelfsturend team onze ceo niet willen belasten met wie, wanneer en hoe lang”, antwoordt coo Tim Berghmans.

Het resultaat van dat Marbles jaar in cijfers

Van augustus 2016 tot juli 2017 telde het bedrijf 296 verlofdagen en 18 ziektedagen. Dit komt neer op 29,5 vakantiedagen per persoon.
Bovendien ging het hele Marbles-team op reis naar maar liefst in totaal 61 bestemmingen.

Zolang de job maar uitgevoerd wordt

Nadat Marbles eind augustus 2016 die nieuwe vakantieregeling bekend maakte, was er wel wat om te doen in de pers. Twijfels alom, dat dit nooit kon werken. Nochtans bewijzen de medewerkers van Marbles het tegendeel. Zij werken wel degelijk regelmatig en hard. “Alleen heb je soms een time-out nodig om productief te blijven, en wij vinden dat je daar niet echt een getal op kan plakken. Daarom zeggen we onbeperkt. Hoeveel dagen dat precies zijn kies je zelf, zolang je job maar uitgevoerd wordt”, vervolgt Berghmans.

Werken op verplaatsing

Marbles’ onbeperkt verlof houdt ook in dat je kunt werken waar je maar wilt: op kantoor, gezellig thuis, in een coworking space of in een ander ver oord zolang er maar wifi is. Handig voor diegene die zich wilt afzonderen om geconcentreerd te kunnen doorwerken, om bijvoorbeeld zijn partner in het buitenland op te zoeken of om flexibiliteit voor het gezin te creëren.
“Het zorgt ervoor dat ik geen vakantiedagen meer moet tellen, niet meer moet ‘stressen’ als ik thuis moet blijven voor een ziek kind of om tijdig aan de schoolpoort te staan. Onbeperkt verlof gaat voor mij veel verder dan ‘vakantie nemen’. Het zit hem ook in extra tijd die er onder meer voor zorgt dat ik de ochtendrush kan vermijden en wat meer tijd kan nemen om de kinderen en mezelf klaar te maken”, zegt Tim die vader is van twee jonge kinderen.