Martinique bestelt 14 trambussen bij Van Hool

exqui cityBusbouwer Van Hool uit Koninghooikt mag 14 trambussen leveren aan het eiland Martinique, in de Antillen. De Exqui City krijgt daarmee een internationale reputatie mee. Van Hool sloot eerder al contracten voor de trambus met de steden Metz (Frankrijk), Malmö (Zweden) en Barcelona (Spanje). Ook de Noorse stad Bergen bestelde twee exemplaren.

Het order voor Martinique is een flinke opsteker voor Van Hool. De bussen van het type Exqui City worden immers geproduceerd in Koningshooikt en krijgen als hybride voertuigen flink wat technologie ingebouwd. Eerder kreeg Van Hool nogal wat kritiek over zich heen omdat het bedrijf een productie-eenheid bouwde in Macedonië. Met name de vakbonden spraken de vrees uit dat Van Hool daarmee koos voor een systematische delocalisatie van de activiteiten. Van Hool zelf hield vol dat in Macedonië enkel standaardbussen zouden gebouwd worden. De eerste exemplaren reden ondertussen overigens al de fabriek uit.

De Exqui City is een indrukwekkende bus van 18 tot 24 meter lang. Vooral de futuristische design en de lage instap zijn heel erg opmerkelijk. De bus is dan ook zowat een goedkoop alternatief voor de stadstram. Woordvoerder Dirk Snauwaert stelt “dat veel steden effectief een tram willen maar daar in feite de financiële middelen niet voor hebben. De trambus is dan een optie die minder duur is.”

De 14 hybride stellen voor Martinique zullen normaal in de tweede helft van volgend jaar geleverd worden. Ze kunnen zowel op diesel rijden als op elektriciteit. Ze zullen op het Caribische eiland op een eigen bedding ingezet worden op de lijn tussen de hoofdstad Ford-de-France en Le Lamentin.

De waarde van het contract wordt doorgaans niet vrijgegeven. Eerder betaalde de Franse stad Metz evenwel 25 miljoen euro voor 27 exemplaren.