Mazda best tevreden over havens Antwerpen en Zeebrugge

mazdaDe havens van Antwerpen en Zeebrugge hebben een nieuw vijfjarencontract afgesloten met de Japanse autoconstructeur Mazda. De haven van Antwerpen blijft de overslaghaven voor de Benelux, Duitsland, Zwitserland, Tsjechië, Slovakije en Oostenrijk. De wagens voor overzee transporten zoals Groot-Brittannië, Ierland, Scandinavië en Rusland gaan via Zeebrugge.

Met 125.000 verkochte wagens is Mazda op de Europese automarkt een relatief kleine speler. In België haalt het merk een marktaandeel van niet eens 5%.

Mazda realiseert in België evenwel een groot omzetcijfer: de 3,4 miljard euro voor 2011 wordt bijeen gewerkt in de overslagactiviteiten in de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Bovendien runt Mazda ook nog eens een logistiek verdeelcentrum in Willebroek, Mazda Motor Logisticvs Europe van waaruit heel Europa bediend wordt met wisselstukken. In de magazijnen van Willebroek liggen liefst 100.000 onderdelen opgeslagen.

Bij de betekening van het hernieuwde contract sprak minister^president Kris Peeters van een “investering in de toekomst.” De activiteiten van Mazda leveren de Belgische schatkist ruim 100 miljoen euro aan inkomsten op.

De betekening van een vijfjarencontract met de twee Vlaamse havens is in die mate merkwaardig omdat Mazda zich tot nog toe veelal engageerde voor slechts twee of drie jaar. Bovendien was de Duitse haven Bremerhaven een geduchte concurrent. Bremerhaven is gespecialiseerd in autotransporten. Het goede sociale klimaat in Antwerpen en Zeebrugge en de uitstekende geografische ligging hebben de Japanners evenwel doen beslissen ten voordele van de Vlaamse havens.