De 34 –jarige Louis Philippe Michielssen, medezaakvoerder – derde generatie – van het familiebedrijf Vleeswaren L. Michielssen bvba in Schoten, is de nieuwe voorzitter van Fenavian. Dat maakt hem meteen de jongste voorzitter in de historiek van de Federatie van Vleeswarenproducenten.

Een van de oudste beroepsfederaties in België

Fenavian vertegenwoordigt de Belgische vleesverwerkende nijverheid, 180 bedrijven, waarvan een groot deel gesitueerd in de provincie Antwerpen.
Deze bedrijven zijn samen goed voor een tewerkstelling van 6 000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 2 miljard euro. De meer dan 60 Fenavian-leden zijn goed voor 85 – 90% van de werkgelegenheid die de sector realiseert.
Deze beroepsfederatie is een van de oudste in België en wordt als gesprekspartner voor de vleeswarenindustrie herkend én erkend aan de onderhandelingstafel.
“Fenavian is lid van Fevia, de Belgische Federatie van de Voedingsindustrie. Beide organisaties zijn complementair: Fevia houdt zich bezig met onderwerpen die de hele voedingsindustrie aanbelangen. Wij zijn er voor alle specifieke dossiers voor onze sector”, zegt Anneleen Vandewynckel die sinds 2014 directeur is van Fenavian.

Voorzitter met kennis van vlees(waren)

De jonge voorzitter vertegenwoordigt een hele nieuwe generatie van vleeswarenfabrikanten. Hij is de verpersoonlijking van tal van derde en vierde generatie bedrijfsleiders binnen de leden-bedrijven van Fenavian.
Louis Philippe Michielssen: “Omwille van mijn passie voor onze sector en dankzij het vertrouwen van de Raad van Bestuur van Fenavian, ben ik voorzitter geworden.”
De voorzitter vertegenwoordigt de sector op vrijwillige basis, want het bestuursmandaat is niet gehonoreerd. “Het gaat er mij vooral om dat ik met mijn goesting voor onze producten, de belangen en het imago van de sector kan verdedigen. Omdat we zelf een vleesverwerkend bedrijf hebben, weet ik maar al te goed met welke uitdagingen de sector heeft af te rekenen.”
En die uitdagingen zijn niet van de minste, beaamt Anneleen Vandewynckel: “De veranderende marktomstandigheden, de export, de anti-vlees lobby, de internationale concurrentie, duurzaamheid, de steeds complexer wordende doolhof aan regelgeving, milieuzaken, evoluties op nutritioneel en etiketteringsvlak, … zijn maar enkele topics waar onze federatie zich voor inzet in het belang van de leden.”

Ambities van de federatie

Louis Philippe Michielssen wil vooral het beleid verderzetten waarmee zijn voorganger en éminence grise in de sector, Eddy Van der Pluym, de federatie in goede banen leidde.
Belgische vleeswarenfabrikanten onderscheiden zich door betrouwbaarheid, flexibiliteit en kwaliteit.
“Onze Belgische vleeswarenfabrikanten bieden een enorme variatie aan hoogstaande kwaliteit met een hoge voedingswaarde. Maar bovenal zijn ze lekker en gezond”, stelt de kersverse voorzitter. “Vleeswaren maken net als Belgisch bier en Belgische chocolade deel uit van ons culinair patrimonium. Die expertise, dat vakmanschap, zit bij onze vleeswarenfabrikanten ingebakken. Als Belg mogen we terecht trots zijn op onze vleeswaren, en het is deze boodschap die we moeten uitdragen, zowel in binnen als in buitenland.”