Antwerpen – Meer dan 120 jonge kunstenaars bundelen hun krachten op 4 en 5 november en organiseren een gratis kunstenfestival in het Museum aan de Stroom (MAS): WATT. Dit is een initiatief van NAFT, het platform voor jonge creatievelingen uit de provincie Antwerpen, en het MAS. Het WATT-festival pakt o.m. uit met woord, muziek, dans, performance, comedy, installaties en een eigen televisiestation Pink TV.

Kijken en bekeken worden

Op het Watt Kunstenfestival krijgen jongeren de ruimte om te laten zien waar ze mee bezig zijn, verspreid over dertien verdiepingen van het MAS.
Het Watt Kunstenfestival vindt plaats op 4 en 5 november tijdens de reguliere uren van het MAS. De wandelboulevard is open van 10 tot 22 uur en de museumzalen van 10 tot 17 uur.
Het volledige programma en een overzicht van de jonge kunstenaars vind je hier.

Naft: brandstof voor creatieve jongeren

Naft, het platform voor jonge creatievelingen uit de provincie Antwerpen, voorziet brandstof voor verschillende doeleinden. Enerzijds kunnen jongeren hun talenten inzetten voor opdrachten van de provincie zelf. Anderzijds krijgen ze ook financiële steun, inhoudelijke ondersteuning, vergaderruimtes,… bij het starten van een eigen cultureel project. Naft ondersteunt ook jongeren die deel willen uitmaken van Kunstbende.
Eind 2017 stopt de provinciale jeugddienst en gaan de bevoegdheden over naar Vlaanderen. Met het WATT-festival pakt de provinciale jeugddienst een laatste keer groots uit.

Overdracht van bevoegdheden

Per 1 januari 2018 worden de provinciale bevoegdheden herverdeeld naar het Vlaams en soms gemeentelijk niveau. Deze overdracht van bevoegdheden kadert in ‘de provincie nieuwe stijl’. Kort samengevat behoudt de provincie de grondgebonden materies, terwijl persoonsgebonden aangelegenheden vanaf 1 januari 2018 tot de bevoegdheid van de Vlaamse overheid of de gemeenten behoren. Op veiligheid na, want dat is dan weer een bevoegdheid voor de federale overheid.