Bouwbedrijf Jos Dejongh uit Kalmthout wil 25 metsers voor een aantal nieuwe projecten aanwerven maar heeft moeite om de vacatures ingevuld te krijgen. Daarom trekt zaakvoerder Dejongh aan de alarmbel. Hij vindt dat de opleidingen tot geschoold bouwvakker aantrekkelijker moeten worden gemaakt. De afdeling Bouw van het BuSo Kristus Koning Instituut in Sint-Job-in-‘t-Goor springt op de kar en wil meewerken.  

“Metser of bouwvakker is in feite het mooiste beroep dat er bestaat”, zegt bedrijfsleider Jos Dejongh. “Deze stielmannen creëren iets heel concreet en tastbaar dat bovendien jarenlang meegaat.” 

Het bouwbedrijf in Kalmthout verwelkomt regelmatig leerlingen van het Kristus Koning Instituut op een van de werven in de regio. “We doen dat al jaren” zegt leraar Paul Van Thillo. “Het laat ons toe om de leerlingen op de werf de nieuwste technieken aan te leren. Ze kunnen dan ook al eens werken met een kraan. Op die manier proberen we de opleiding aantrekkelijk te maken”. 

Praktische ervaring opdoen op de werf

 “We gaan regelmatig naar de werf om een plan te leren lezen of om met een kraan te werken. De beroepsfierheid die metsers hebben als ze naast een gebouw of woning staan die ze mee hebben gezet, is een aspect waarop we de leerlingen regelmatig wijzen. We proberen ook de renovaties en kleine bouwprojecten op de schoolcampus zo veel mogelijk voor onze rekening te nemen. Zo werken de leerlingen mee aan de realisatie van een concreet project”, zegt praktijkleraar Joachim Van Loo. 

Na de 2 specialisatiejaren in het atelier bouw volgt nog een laatste jaar Alternerende Beroepsopleiding of ABO. De leerlingen volgen dan 2 dagen les en staan daarnaast 3 dagen op de werf. In de regio worden er weinig soortgelijke opleidingen voor de bouw aangeboden. 80 procent van de afgestudeerden vindt dan ook meteen werk in de bouw. Zij hebben het vooruitzicht van een aantrekkelijk loon van ongeveer 1.500 euro netto per maand.