tennantDe luchthaven van Zaventem wordt al geruime tijd gepoetst zonder detergenten. Ook de locomotieven en de wagons van de Belgische spoorwegen op Antwerpen Noord doen het zonder chemicaliën. “Dat is voor een groot stuk de inbreng van onze firma, Motrac”, zegt Ilse Fierens. “Wij verdelen de milieuvriendelijke schoonmaaktechnologie van het Amerikaanse bedrijf Tennant dat alle conventionele schoonmaakproducten weert.”

Motrac Handling & Cleaning is als bedrijf gegroeid vanuit een Waalse onderneming die graafmachines verdeelde. In de snelle opgang van de markt werd in 1985 ook een eigen vestiging geopend in Schoten. Sindsdien ging het razendvlug vooruit. De Antwerpse vestiging werd enkele jaren later overgebracht naar de Noorderlaan van waaruit de expansie verder uitgetekend werd. Motrac kwam daarbij als fusiebedrijf met twee andere ondernemingen in handen van de Nederlandse groep PON Holdings die in vrij identieke lijnen als het Belgische D’Ieteren merken als Volkswagen, Linde, Caterpillar en ook Tennant verdeelt.

Motrac Handling & Cleaning is als verdeler van machines evenwel vooral in de richting van de hefrucks en magazijntrucks geëvolueerd. “Zo’n 80% van ons omzetcijfer van 55 miljoen euro bestaat effectief uit heftrucks en toestellen van Linde”, zegt Ilse Fierens. “We doen het in dit opzicht uitstekend. De firma stelt nu zo’n 140 mensen tewerk.”

In dat breed aanbod aan machines steken ook de vloerreinigingstoestellen van Tennant. De Amerikaanse firma scoorde in 2007 internationaal sterk met haar ec-H20, een technologie die gewoon kraantjeswater omzet in elektrisch geladen water dat dan schoonmaakt zonder detergenten en waarbij ook 70% minder water verbruikt wordt dan in traditionele schoonmaakmethodes.

Met zijn revolutionair nieuwe Orbio 5000-sc technologie heeft Tennant ondertussen nog een stap verder gezet. Het gaat hier om een zogenaamde splitstreamtechnologie die een gebruiksklare alkalische oplossing verwerkt in een combinatie van water, zout en stroom. Die alkalische oplossing is een zeer efficiënt reinigingsmiddel voor organische vervuiling.

De toepassing van deze technologie vermindert alvast de gezondheidsrisico’s voor de werknemers, bouwt de veiligheidsrisico’s af (minder slipgevaar) en schakelt de schadelijke chemicaliën uit.

Motrac Handling & Cleaning is de exclusieve verdeler van Orbio van Tennant.