Multi's herontdekken Antwerpen

basfjeBuitenlandse ondernemingen hebben Antwerpen herondekt. Na enkele jaren waarin de multi’s zich eerder terughoudend opstelden ten aanzien van Antwerpen en de haven hebben ze in 2015 opnieuw 3119 jobs gecreëerd in de provincie.

De provincie Antwerpen haalt daarmee pakweg de helft binnen van alle nieuwe  jobs die multi’s de laatste maanden uitschreven. Vorig jaar stond de teller voor gans Vlaanderen op 7432 jobs en 217 projecten.

Een en ander blijkt uit een onderzoek van Plant Location International, een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in het zoeken naar geschikte vestigingsplaatsen voor bedrijven wereldwijd.

Roel Spee, het hoofd van PPL merkt daarbij in het financieel tijdschrift Trends op dat “het bij de gerealiseerde investeringen ditmaal voor het eerst sinds lang weer vooral om productieprojecten ging.  In het recente verleden bouwden multi’s enkel distributiesystemen en transportvestigingen uit. In 2015 was dit voor het eerst weer anders. 45% van de jobs bij de nieuwe investeringen ging effectief opnieuw om productiejobs.”

En nog zoiets: Roel Spee wijst op het belang van de Antwerpse haven in het totale plaatje. “Veel nieuwe investeringen hebben een directe link met de haven en haar verbindingen naar het industriële Ruhrgebied in Duitsland. Daarom profiteert Antwerpen in verhouding meer van het economisch herstel dan de andere regio’s.”