Aan het MAS in Antwerpen hebben afgelopen zondag 500 Belgen kunnen aanschuiven aan de Langste Mosseltafel van België.

600 kg mosselen – dat is een goed kilootje per man – werden opgediend in de traditionele zwarte mosselpotten. Hiermee trapte de Zeeuwse mosselsector de Nationale Mosselweek af.

De tafels stonden opgesteld aan het Willemdok op het MAS-eiland. “Met een team van 35 is de klus geklaard” zegt Tilly Sintnicolaas van het Nederlandse Mosselbureau. “600 kg mosselen bereiden op tien grote vuurpitten in slechts 45 minuten. Dat was even hectisch, want mosselen moeten maar kort garen en we wilden alle 500 porties gelijktijdig serveren ”. Voor het serveren van de mosselen werden vier speciale mosselservicewagens ontwikkeld. Die roestvrijstalen karren kunnen tot 200 kg gekookte mosselen transporteren.

Nationale Mosselweek

Van 25 september tot 1 oktober staan de Zeeuwse mosselen in de kijker met de Nationale Mosselweek. “En de timing daarvoor is niet toevallig”, zegt Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau, “Vanaf het najaar beginnen de Zeeuwse mosselen immers pas echt te volgroeien en zijn ze op hun best: lekker dik en smaakvol. Voor de Zeeuwse mosselsector is België trouwens het belangrijkste afzetland. Maar liefst 65 procent van de productie – die zo’n 90 tot 100 miljoen kilo per jaar bedraagt – gaat naar België.”