New Belgica project brengt Antarctic Pioneers in Antwerpen

the-new-belgicaMomenteel loopt de tentoonstelling ‘Antarctic Pioneers’ in het fraaie Natiënhuis aan de Jordaenskaai 25 te Antwerpen, vlak tegenover het Steen. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de eerste overwintering  op Antarctica door de Belgica-expeditie van Adrien de Gerlache.

Deze baanbrekende ontdekkingsreis vertrok op 16 augustus 1897 uit Antwerpen aan datzelfde Steen met een internationale bemanning aan boord van de 35 meter lange driemaster Belgica. Naast zes Belgen, waren er zes Noren aan boord onder wie de latere Zuidpoolontdekker Roald Amundsen, twee Polen onder wie de geoloog, oceanograaf en meteoroloog Henryk Arctowski, de Roemeense zoöloog en botanicus Racovitza en de Amerikaanse scheepsdokter en latere vermoedelijke ontdekker van de Noordpool, Dr. Frederick A. Cook..
Op 10 maart 1898 kwam de Belgica in het ijs van de Bellingshausen Zee vast te liggen en het zou tot 14 maart 1899  duren vooraleer het schip weer de terugreis naar Antwerpen kon aanvatten.
Het was niet alleen de eerste wetenschappelijke zuidpoolexpeditie die overwinterde in het poolijs maar tevens ook uitgebreid alles op foto vastlegde.

De tentoonstelling is in bruikleen van het wereldvermaarde FRAM Polar Ship museum in Oslo. Ook het MAS verleende medewerking door artefacten uit eigen collectie ter beschikking te stellen.
‘Antarctic Pioneers’ vertelt niet alleen het bloedstollend avontuur van de onverschrokken ontdekkingsreizigers, je kunt er ook zien hoe het werklozenproject De Steenschuit in Boom een replica bouwt van de driemaster Belgica, The New Belgica in Boom.

De tentoonstelling is nog open voor het publiek op alle zondagen in november van 14 tot 17u. Groepen en bedrijven kunnen tot het einde van het jaar een bezoek (tot 20 personen) brengen na afspraak. Info en boekingen via de bezieler van het project, Eddy Stuer (gsm 0476 86 12 00).