Alexander Talpe is de nieuwe ceo en hoofdaandeelhouder van winkelketen e5 mode in Sint-Niklaas. Hij neemt ook de meerderheidsparticipatie in het ontwerp- en aankoopbureau ECG NV (European Clothing Group), waarvan hij al ceo was. Het hoofdaandeelhouderschap van e5 mode en ECG neemt hij over van Shopinvest.

Talpe: “Het is voor mij een grote eer om dat wat mijn oom en tante samen hebben opgebouwd in de laatste 38 jaar, verder te kunnen zetten.”.

Het blijft in de familie

Etienne Kaesteker en zijn intussen overleden echtgenote Griet Talpe richtten in 1979 de winkelketen e5 mode op. Kaesteker geeft nu het hoofdaandeelhouderschap van e5 door aan zijn neef Alexander Talpe (35). Sinds 2012 is Talpe ceo van ECG, het zusterbedrijf van e5 mode dat de merken voor de winkelketen ontwerpt en laat produceren. ECG verkoopt de kleding ook aan derde partijen. Voortaan vallen beide bedrijven onder één leiding.
Zowel e5 als ECG blijven dus in Belgische handen én familiebedrijven. Dit verzekert de continuïteit voor de meer dan 500 personeelsleden.

Talpe krijgt de helft + 1 aandeel (50,01%) in handen van e5 en ECG. Het bedrag van de transactie wordt niet bekendgemaakt. Shopinvest behoudt de rest van de aandelen (49,99%). Kaesteker blijft voorzitter van de raad van bestuur én hoofdaandeelhouder van Shopinvest.

Toekomstambities

“De waarden en missie van e5 blijven dezelfde. De vernieuwing van de winkels en de digitale transformatie zal ik verderzetten. Nadat ik uitgebreider kennisgemaakt heb met alle facetten van e5 mode, zal ik de verdere strategie bepalen en het toekomstige pad al dan niet bijsturen. Bij ECG wil ik de ingeslagen richting voortzetten en actief verder werken aan de diversificatie van de klantenportefeuille”, zegt Talpe.

“Het is tijd om de fakkel door te geven aan een jongere generatie”, voegt Etienne Kaesteker eraan toe. “Ik vind het belangrijk dat e5 mode een familiebedrijf blijft. Samen met de medewerkers vormen we één grote familie, waar elke klant zich thuis voelt. Ik heb het volste vertrouwen in Alexander. Raad over e5 mode geef ik nog graag, maar de verantwoordelijkheid geef ik door. Mijn rol bij Shopinvest daarentegen, zal uitbreiden. Ik wil echt gaan voor het ondersteunen en samenbrengen van dynamische, veelbelovende ondernemers, via een minderheidsaandeelhouderschap.”

Wie is Alexander Talpe?

Talpe studeerde handelswetenschappen aan EHSAL Management School in Brussel. Tijdens zijn studies deed hij stage op de marketingafdeling van e5 mode. Daarna werkte hij anderhalf jaar als kmo-consultant bij Deloitte. In januari 2008 begon Talpe bij Shopinvest. Als secretaris coördineerde hij er verschillende retailprojecten. Van 2009 tot 2011 werkte hij drie jaar in China, waar hij in Shanghai het aankoopkantoor, één van de huidige dochterbedrijven van ECG, heeft opgestart. Hij groeide door tot ceo van ECG NV in Poperinge, een dochteronderneming van Shopinvest. Talpe was ook al lid van de raad van bestuur en het managementcomité van e5 mode. Talpe is getrouwd en heeft twee kinderen. In zijn vrije tijd doet hij aan triatlon.