ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. (APBC) start nieuwe innovatietrajecten om de samenwerking tussen Antwerpse kmo’s en creatieve ondernemers te stimuleren. Gedurende drie maanden leren ze hoe ze hun bedrijf kunnen aanpassen aan de uitdagingen van vandaag zoals technologische groei, digitale revoluties en veranderende wetgevingen.

Alain Van den Bergh van Franca Products: “Dankzij het innovatietraject maakte ik een nieuwe start met mijn bedrijf.”

Creatieve ondernemers stimuleren innovatie in kmo’s

APBC – het samenwerkingsverband tussen de provincie Antwerpen, de stad Antwerpen, De Winkelhaak, Universiteit Antwerpen, Antwerp Management School, Sint-Lucas Antwerpen en de Karel de Grote-Hogeschool – start nieuwe co-creatieprojecten tussen kmo’s en de creatieve sector. Creatieve experten werpen als het ware een frisse blik op de activiteiten en processen van de kmo. Samen werken ze aan een toekomstgericht bedrijfsmodel.

“Hiermee willen we de lokale kmo’s in provincie Antwerpen meer slagkracht geven. Vandaag, maar ook vooral in de toekomst”, legt gedeputeerde voor economie Ludwig Caluwé uit. “Aangezien de concurrentie vanuit het buitenland groot is, moeten onze Antwerpse bedrijven de (internationale) strijd durven aangaan. Door in te zetten op innovatie willen wij hen hierbij ondersteunen. Cross-overs tussen verschillende sectoren zullen het verschil maken.”

Creatieve ondernemers zijn getraind om innovatie in een bedrijf binnen te brengen. Zo moedigen zij bijvoorbeeld aan om via design thinking meer vanuit de eindgebruiker te denken bij het ontwerpen van nieuwe producten, diensten of processen.

Vorig jaar heeft APBC dankzij Europese steun 15 kmo’s gematcht aan creatieve ondernemers. “Dat co-creatietraject heeft deze kmo’s innovatiever en ook toekomstgerichter gemaakt. Dat is cruciaal voor onze stad want lokale kmo’s vormen een belangrijke basis van de economie en die willen we behouden en versterken”, beklemtoont schepen voor economie Caroline Bastiaens.

Constructieve trajecten

Een van de deelnemers uit de trajecten van vorig jaar is Franca Products NV uit Lier. “Na afloop van het traject had ik een andere kijk op de huidige en toekomstige positie en doelstellingen van mijn onderneming. Ik kan het elke zaakvoerder aanraden”, zegt Alain Van den Bergh van Franca Products.
Ook verlichtingsproducent ETAP stapte in een co-creatietraject met ontwerper Stefan Schöning. Hun verhaal lees je hier:

Inschrijven kan tot 9 februari

Vanaf februari gaan nieuwe trajecten van start in Antwerpen, Mechelen en Turnhout. Kmo’s kunnen aan interessante voorwaarden in de innovatietrajecten stappen dankzij de steun van EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). Meer informatie vind je hier