Nieuwe Koningin Elisabethzaal top of the league in Europa

© Koningin Elisabethzaal

© Koningin Elisabethzaal

De nieuwe Koningin Elisabethzaal is dit weekend feestelijk geopend. Vrijdagavond gaf deFilharmonie, hét symfonisch orkest van Vlaanderen, in zijn nieuwe residentie een openingsconcert in avant-première. Zaterdagavond wijdden Hooverphonic met residentieorkest deFilharmonie, in aanwezigheid van Koningin Mathilde, de gloednieuwe akoestische tempel muzikaal in.
De zaal ligt prachtig ingebed in het prestigieuze Elisabeth Center dat een totale oppervlakte van 25 000 m² heeft en internationaal wordt geprofileerd als Flanders Meeting & Convention Center Antwerp (FMCCA).
Afhankelijk van de zaalopstelling varieert de capaciteit tussen 1 761 en 2 020 plaatsen en kan het Elisabeth Center meer dan 2 700 personen verwelkomen. deFilharmonie houdt in de nieuwe zaal haar concerten, opnames én repetities. “Voor onze werking hebben we nog een 2 000 m² verspreid over vier verdiepingen ter beschikking. De nieuwe huisvesting is de kers op de taart in ons zestigste verjaardagsjaar”, zegt intendant Joost Maegerman.

De prachtige gevel van het vroegere gebouw bleef bewaard en de historisch waardevolle binnendelen (Marmeren Zaal, Wintertuin, Darwin- en Verlatzaal van de Zoo) werden in de nieuwbouw geïntegreerd.
Met alle noden qua bezoekerscomfort en theatertechniek werd er rekening gehouden. Architectenbureau Ian Simpson uit Manchester dat de ontwerpwedstrijd won, werkte samen met Kirkegaard Associates uit Chicago, de wereldautoriteit op het vlak van akoestiek, en het Antwerpse Bureau Bouwtechniek. Larry Kirkegaard geeft de zaal 10+ op 10 voor akoestiek.

Het totale prijskaartje bedraagt 87 miljoen euro. De Vlaamse regering investeerde 57,2 miljoen euro, stad Antwerpen 3,5 miljoen en de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen bracht 26 miljoen euro in plus haar bestaande infrastructuur, inclusief de voor dit project verworven panden in de Carnotstraat.

“De synergie tussen cultuur- en congrestoerisme zorgt voor een wederzijds versterkend effect en ik ben bijzonder opgetogen dat dit alles hand in hand gaat met een grote aandacht voor duurzame materialen en energie-efficiëntie. Een meer dan geslaagd huwelijk met een schitterende en duurzame toekomst voor de boeg”, zegt Minister-president Geert Bourgeois.