Het vervoersplan dat de NMBS in december 2017 invoerde, zorgt ook in de regio Antwerpen voor meer  reizigers. Sinds 10 december heeft de spoorwegmaatschappij haar nationaal aanbod met 5% verhoogd, van 3.500 naar 3.700 treinen per weekdag.

Bart Crols, woordvoerder van de NMBS: “Hoewel het in dit stadium te vroeg is om het aantal nieuwe reizigers aan boord van de bijkomende treinen precies te kunnen vaststellen, is NMBS verheugd dat dit nieuwe treinaanbod zo snel door haar klanten werd omarmd.”

Twee maanden na de invoering van het nieuwe vervoersplan heeft de NMBS een eerste balans opgemaakt. Over 2017 is het aantal reizigers met meer dan 3% gestegen; de sterkste stijging in tien jaar tijd. In 2017 vervoerde de NMBS maar liefst 230 miljoen mensen. Het nieuwe vervoersplan heeft op dat cijfer niet veel invloed gehad omdat het maar enkele weken in 2017 gebruikt werd.

Uit cijfers van de laatste twee maanden blijkt nu dat het nieuwe treinaanbod een succes is. De nieuwe treinverbindingen of de uitbreiding van bestaande verbindingen worden gebruikt door niet minder dan 20.000 reizigers per dag. Onder meer op verbindingen in de regio Antwerpen is een sterke stijging merkbaar.

Op de lijn tussen Puurs en Essen is de frequentie verdubbeld. Dit heeft geleid tot een stijging van het aantal reizigers naar een dagelijks aantal van 4.300. In het weekend is er een opvallende groei op de voorstadslijnen tussen Antwerpen, Mechelen, Vilvoorde en Brussel. Op zaterdag rijden daar nu dubbel zoveel treinen die gebruikt worden door 4.000 passagiers. Op zondagavond zijn vooral de extra studententreinen erg populair.