Nieuwe productie-eenheid Evonik gaat proefdraaien

frankEvonik Degussa Antwerpen laat zijn nieuw gebouwde productie-installatie voor de aanmaak van visvoer proefdraaien. Aan de Scheldelaan wordt gehoopt om de productie medio dit jaar definitief te kunnen opstarten. Het chemiebedrijf zal er “Aquavi met-met” produceren, een voedingsadditief bij de kweek van garnalen en kreeften. Evonik is sterk geëngageerd in de zogenaamde speciale  chemie.

“Wij zijn er best trots op dat ons Duits moederbedrijf Antwerpen aangeduid heeft om het nieuwe voedingsadditief te gaan aanmaken”, zegt woordvoerder Danny Erreweyaerts. “Het is effectief een van de eerste keren dat een nieuw product meteen in Antwerpen geproduceerd wordt. Dit duidt op het vertrouwen dat Evonik in ons heeft en dat is uiteraard mooi.”

Evonik Degussa Antwerpen is de opvolger van het vroegere Degussa Antwerpen. Degussa is onder het initiatief van zijn nieuwe aandeelhouder RAG helemaal omgeturnd tot wat nu Evonik is. Ook Antwerpen is die herstructurering gevolgd. Kennelijk niet zonder succes want ondertussen heeft het nieuwe concern uit Essen al enkele niet-onbelangrijke investeringsdossiers doorgeschoven naar zijn Antwerpse dochteronderneming aan de Scheldelaan.

Om de nieuwe productie-eenheid te bemannen en tevens voor de nodige vervangingsaanwervingen te zorgen heeft het chemiebedrijf ondertussen 20 extra werknemers geëngageerd. Die werden opgeleid en gaan de proefperiode nu in. Het gaat dan zowel om procesoperators, M&R technici, pijpfitters als logistieke arbeiders. De nieuwe fabriek kan meteen gaan proefdraaien.

Het investeringsbedrag wordt doelbewust vaag gehouden. “Een laag tweecijferig miljoenenbedrag” zegt de woordvoerder. “Dat wij niet concreet aangeven hoeveel wij investeren heeft te maken met het feit dat wij de oorspronkelijke knowhow willen beschermen.”

Aquavi met-met zal effectief gebruikt worden in de kweek van garnalen en schaaldieren. Het voedingsproduct lost niet op in water maar zakt naar de bodem waar het opgepikt kan worden door de garnalen en de kreeften. Later zal het ook voor andere vissoorten ingezet worden. Volgens Evonik groeit de markt voor aquacultuur elk jaar zowat 6% sneller dan andere segmenten van dierlijke productie. Dit heeft alles te maken met de snelle bevolkingstoename, de stijgende welvaart en de overbevissing van de wereldzeeën.

Bij Evonik Antwerpen draaien vandaag 11 productie-eenheden waarin zowat 1000 mensen tewerkgesteld zijn. De fabriek wordt aangestuurd door gedelegeerd bestuurder Frank Daman (foto).