Als alle vergunningen en bouwtoelatingen in orde zijn komt er in de Antwerpse wijk Haringrode een nieuw woonzorgcentrum dat plaats zal bieden aan 110 senioren evenals twee nieuwe basisscholen voor 480 kinderen. Het is een project van Coudenberg Property Partners – een samenwerkingsverband tussen projectontwikkelaar Gands en zorgaanbieder Orpea . De stad Antwerpen wil zo de nood aan scholen en rusthuisbedden opvangen in één van de snelst groeiende wijken van de stad.

Het project krijgt de naam De Eik mee en komt op de oude IMEA-site in de Antwerpse wijk Haringrode, vlakbij stadsbrouwerij De Koninck. Het is de bedoeling dat er in de oude gebouwen van IMEA plaats wordt gemaakt voor een nieuwe Steinerschool en voor een uitbreiding van de gemeenschapsschool Vlinderwijs. Na een grondige renovatie zullen er daardoor straks 480 kinderen uit de buurt school kunnen lopen.

Tegen 2020 is er nood aan zo’n 8.500 extra plaatsen in het Antwerpse basisonderwijs. Tegen 2025 zou er een tekort zijn van bijna 11.000 plaatsen als er geen extra capaciteit bijkomt. Daarnaast komt er een modern woonzorgcentrum. Dat moet plaats bieden aan 110 senioren. Ook aan rusthuisbedden is er in Antwerpen een tekort.

 

Het is de bedoeling dat De Eik één van de grootste “intergenerationele projecten” van Antwerpen zou worden. Tussen het nieuwe rusthuis en de scholen komt een gemeenschappelijk park, dat een ontmoetingsplaats moet worden voor jong en oud.

Als de bouwtoelating er is kan de bouw wellicht al starten in het voorjaar van 2018.