Olympus Mobility heeft een nieuwe app ontwikkeld die werknemers moet aansporen om niet of anders te reizen tijdens de spits.

De bedoeling is dat via een samenwerking tussen werkgevers en Olympus Mobility de werknemers van deze bedrijven aangemoedigd worden om verplaatsingen tijdens de spits te verminderen. Als de spits vermeden wordt, hangt er een beloning aan vast. In april selecteerde stad Antwerpen 3 slimme applicaties die samen zo’n 3000 duurzame spitsmijdingen per jaar moeten realiseren. Vandaag is de app van Olympus Mobility klaar voor gebruik.

Bij tijdswinst volgt er een beloning

De Olympus Mobility-app werd – samen met 2 andere apps – ontwikkeld in het kader van de Antwerpse ‘Marktplaats voor mobiliteit’, die deel uitmaakt van ‘Slim naar Antwerpen’. De twee andere zijn TimesUpp, een persoonlijke reisassistent die waarschuwt voor onverwachte vertragingen en de beste route op de kaart toont, en SNAPP,  die de gebruiker leidt tot aan de voordeur van het gebouw waar hij moet zijn. Op die manier krijgt de gebruiker een beter zicht op de totale duur van zijn verplaatsing.

Om aan te tonen dat hun apps efficiënt zijn, moesten alle dienstverleners ook een verificatiemethode voorstellen. Die registreert alle voertuigenbewegingen van de deelnemers en monitort de veranderingen in het reisgedrag. Zo wordt het aantal structurele spitsmijdingen berekend en wordt de vergoeding voor de dienstverlener bepaald. Ze moeten met andere woorden kunnen bewijzen dat met de apps spitsmijdingen worden gerealiseerd. De stad hanteert hier het ‘no cure no pay’-principe.

Alle verplaatsingskosten op een enkele factuur

Als een werkgever beslist om met Olympus samen te werken, biedt de app de  werknemers van die bedrijven een oplossing voor het gebruik van verschillende vervoersmogelijkheden. Via deze app kunnen gebruikers vervoersbewijzen kopen voor diverse vervoersmiddelen, waaronder de trein, tram, bus of deelfiets. Autogebruikers kunnen er hun parkeerkosten mee betalen. De werkgever kan zo het mobiliteitsbudget per werknemer eenvoudig opvolgen met slechts 1 factuur voor alle gebruikte vervoersmiddelen. Voor de Antwerpse gebruikers zal de Olympus-app beschikbaar zijn met een menu-optie ‘Slim naar Antwerpen’, specifiek gericht op de Antwerpse vervoersmogelijkheden.