Nippon Shokubai "investeerder van het jaar"

nipponHet Japanse chemieconcern Nippon Shokubai is door FIT, Flanders Investment and Trade uitegroepen tot de investeerder van het jaar. Met de trofee wil het Vlaams Agentschap buitenlandse investeerders bekronen die het Vlaamse economische weefsel duurzaam versterken. Het Japanse chemiebedrijf is gespecialiseerd in de productie van acrylzuur en superabsorberende polymeren. Omdat die markt sterk groeit, besloot het bedrijf wereldwijd uit te breiden en daartoe een nieuwe productie-eenheid te bouwen in Zwijndrecht.

Op die manier wordt Zwijndrecht uitgebouwd tot het op één na grootste productiecentrum van de onderneming. Vestigingen van de groep in Indonesië, China, Singapore en de Verenigde Staten waren overigens eveneens kandidaat voor de investering.

Nippon Shokubai investeert in totaal zo’n 350 miljoen euro. In de nieuwe eenheid zullen 70 bijkomende jobs gecreëerd worden waarbij het bedrijf ook vast verankerd wordt in Vlaanderen.

De bouw van de nieuwe vestiging begon in november 2015: de ingebruikname is gepland voor mei 2018.

Nippon Shokubai is als concern opgezet in 1941 en is effectief gespecialiseerd in de productie van SAP en acrylzuur. Het Japanse concern is een koploper in technologische innovatie en stelt zo’n 4000 mensen tewerk. De vestiging in Zwijndrecht werd destijds opgezet in 1999 en stelt 95 mensen tewerk.

Nippon Shokubai opereert vanop de site van Ineos Oxide.