De federale regering is van plan om werk te maken ven een nieuwe spoorontsluiting in de Antwerpse haven.

Federaal minister van mobiliteit François Bellot (MR), die bevoegd is voor het spoor, zou daarvoor een budget van 84 miljoen euro uittrekken. Dat melden de kranten De Tijd en Het Laatste Nieuws. Maar volgens Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is het akkoord nog helemaal niet rond.

In totaal heeft minister Bellot een budget van 370 miljoen voor extra federale investeringen in het Vlaamse spoor. 84 miljoen euro zou daarvan worden besteed aan de bouw van de vertakking ‘Oude Landen’, een belangrijk knooppunt bij de haven van Antwerpen.

De vertakking in Ekeren is al jaren oververzadigd omdat alle goederentreinen uit de haven er langs moeten, maar veel tijd verliezen omdat de sporen elkaar kruisen. Een nieuwe vertakking, waarvan al jaren sprake is, moet leiden tot een hogere capaciteit en tijdswinst.

De oplossing geldt bovendien als een eerste stap naar de langverwachte Tweede Havenaansluiting. Die moet de Antwerpse haven aantrekkelijker maken voor het spoorvervoer.

De discussie over de toekenning van de 370 miljoen moet tegen het overlegcomité met de verschillende regeringen eind november rond zijn.