NPG energy bouwt biomassacentrale op Antwerp Gateway

DP-World-cranesHet energiebedrijf NPG energy bouwt een biomassacentrale op Antwerp Gateway. Het gaat om een investering van zo’n 11 miljoen euro. De nieuwe centrale zal 3 MW kunnen produceren, zowat het jaarlijks energieverbruik van 6000 gezinnen.

NPG energy heeft zich als bedrijf toegespitst op alternatieve energiebronnen. Daaronder biomassa, zonne-energie, wind en warmtekrachtkoppeling. De oprichters van het bedrijf uit Tongeren waren eerder actief in klassieke energiebedrijven. Onder hen André Jurres, Jacques Adam en Roger van Gestel. Ze grepen de liberalisering van de Belgische energiemarkt aan om alternatieve projecten uit te werken. NPG energy bouwt dit jaar vier biomassacentrales waaronder die op de Antwerp Gateway.

Volgens André Jurres toont het contract met Antwerp Gateway aan “dat ook bedrijven in de haven een eigen kijk hebben op duurzaamheid en die dan ook effectief willen uitvoeren. De biomassacentrale van de Antwerp Gateway zal draaien op de fermentatie van afvalproducten.”

Antwerp Gateway op de Antwerpse Linkeroever is opgericht aan het Deurganckdok onder het inititiatief van DP World dat met zijn portfolio van pakweg 60 marine terminals internationaal toonaangevend is. DP World is vooral gespecialiseerd in de behandeling van containers. Het containerbedrijf heeft voor de Antwerp Gateway een joint venture opgezet met Zim Ports (20%), Cosco Pacific (20%), Terminal Link/BCT-CGM (10%) en Duisport (7,5%). DP¨World heeft zelf 42,50% van de aandelen in portefeuille.

Rob Harrison van DPW zegt van zijn kant ” enorm uit te kijken naar de realisering van het energieproject dat zijn bedrijf onafhankelijk zal maken op het vlak van energie. Het is er tevens het bewijs van dat wij als bedrijf echt wel geloven in duurzame oplossingen op het vlak van energie.”

De nieuwe biomassacentale moet begin volgend jaar operationeel zijn.

Verwant en interessant: