Onderhoudswerken voor kraker BASF perfect op schema

SiemensDe onderhoudswerken aan de kraakinstallaties van het chemiebedrijf BASF Antwerpen zitten perfect op schema. Met het wisselen van de “koppen” van de fakkelinstallatie is een kritisch moment gepasseerd.

BASF Antwerpen heeft zijn kraakinstallatie tijdelijk stilgelegd voor onderhoud. Het gaat om vooraf vastgelegde werken. Een kraakinstallatie is het grote hart van een breed vertakt chemiecomplex. Vanuit de kraakinstallatie lopen producten naar de meest onderscheiden installaties op het terrein. De onderhoudswerken vergen de inzet van vele honderden man. Op het hoogtepunt van de activiteiten gaat het zelfs om 1500 personen.

Ondanks de bar slechte weersomstandigheden van de afgelopen weken zitten de werken hoe dan ook helemaal op schema, zegt Philippe Heyvaert van het bedrijf. “Op 28 mei jl. werd een van de meest kritische werken uitgevoerd: de wissel van de koppen van de fakkel. Daartoe werd een uitzonderlijk grote kraan opgericht. Die kon een hoogte bereiken van liefst 170 meter. Die was nodig om de oude koppen uit de 150 meter hoge fakkeltoren te halen en de nieuwe erin te plaatsen.”

Het plaatsen van de nieuwe koppen verliep helemaal volgens planning. Hiermee blijven de werken die aanvingen op 9 mei jl. helemaal lopen volgens de vooraf uitgetekende timing. Het groene veiligheidsnet dat dat vorige week werd aangebracht rond het bovenste gedeelte van de fakkel blijft nog even hangen. Speciaal daartoe opgeleide schilders laten zich immers door middel van touwtechnieken langs de fakkel zakken om er een nieuwe laag verf op te zetten.

BASF Antwerpen is het grootste chemiebedrijf van het land. Er werken zo’n 3300 mensen.