Berchem – Casting is een essentiële schakel in de film- en fotowereld, maar ook een duur en tijdrovend proces. Daarom start Dag Elsermans, een bekende naam in de Belgische castingwereld, met een disruptief webplatform. Meer rendement en werkplezier voor zowel producenten als talenten moeten voor de doorbraak zorgen.

Castingdirector Dag Elsermans: “Na 25 jaar in het vak vond ik dat het tijd was voor radicale vernieuwing. Ik ken de castingwereld door en door, de grootste communicatiebureaus en productiehuizen zijn mijn klanten. Maar ik meen dat het castingproces efficiënter, goedkoper en eenvoudiger moet kunnen.”

Dag Elsermans wil een revolutie in de castingwereld ontketenen. Via zijn webplatform www.thecastingdirector.eu kunnen productiehuizen en mediaprofessionals rechtstreeks in contact komen met talenten, zoals acteurs, modellen en figuranten in het vakjargon heten. Filmproducenten en talenten dienen elk online een profiel aan te maken zodat beide partijen elkaar kunnen aftoetsen.
In de opstartfase biedt het castingplatform een jaarabonnement van 135 euro dat vijftien maanden geldig is voor talenten/acteurs.

Meer rendement

Voor opdrachtgevers als advertising agencies, producers en fotografen ligt een sterke kostendaling in het verschiet want de auditie verloopt online. Ze besparen enorm veel tijd en ze zien bovendien de casting fee wegvallen. Nog een voordeel voor producers is dat ze een veel ruimere keuze hebben omdat talenten zich niet hoeven te verplaatsen. Het hele castingproces zal veel sneller gaan, met de directheid en snelheid die eigen is aan het internet.
“Talenten  zullen meer verdienen omdat ze geen verplaatsingen meer moeten maken. Dat scheelt al gauw heel veel kilometers en het milieu wint erbij. Ze moeten ook geen commissie meer afdragen aan het castingbureau, waardoor ze ongeveer 40% meer kunnen verdienen. En dankzij de applicatie krijgen de talenten bovendien een digitaal visitekaartje waarmee ze zich optimaal kunnen presenteren aan opdrachtgevers”, zegt Dag Elsermans.

Ambitieus

De toekomst van het casting-webplatform ziet er best rooskleurig uit. Tijdens de ontwikkelingsfase werd nauw samengewerkt met toonaangevende communicatiebureaus, productiehuizen en fotografen. De software is dus al goed getest.
Dag Elsermans kijkt ook reikhalzend naar het buitenland. “Ik ga zeker de grenzen over”, zegt hij. “De applicatie werkt nu al in het Nederlands, Frans en Engels. En ik ben een pionier: je vindt eigenlijk geen online platformen die deze service op deze manier aanbieden. Je hebt meestal bureaus die databanken met talenten aanbieden, maar wij gaan veel verder. Wij brengen de twee partijen zelfs rechtstreeks met elkaar in contact, zonder commissies aan te rekenen. Ik wil het belangrijkste castingplatform in Europa worden. Om het met één statement te zeggen: casting is dood, leve the castingdirector!”