Novelarte gcv uit Antwerpen is een online platform dat kunstenaars wil ondersteunen door hun werken te tonen aan een breed, internationaal publiek. Kunstliefhebbers komen nu ook aan hun trekken met de groepstentoonstelling die Novelarte in het oude Havenhuis, tegenover het MAS, nog tot 30 juli organiseert.

100% fiscaal aftrekbare kunsthuurkoop door bedrijven

Novelarte, opgericht in 2016 door Els Veldeman, concentreert zich in de opstartfase op de schilderkunst. Achttien kunstenaars zijn momenteel aangesloten bij het Novelarte platform. Allemaal hebben ze een kunstdiploma. Kunstwerken worden ook aangeboden met een huurkoopformule. Dit impliceert dat gedurende een periode van twee jaar huur wordt betaald voor het schilderij. Daarna wordt het kunstwerk eigendom van de huurkoper. Kunst huren is voor bedrijven 100% fiscaal aftrekbaar.

Oude havenhuis is een creatieve hub

Novelarte heeft geen vaste galerieruimte en werkt met wisselende, tijdelijke tentoonstellingen. Momenteel loopt er een in het oude Havenhuis.
Nadat het Havenbedrijf Antwerpen in de zomer van 2016 zijn intrek nam in het nieuwe Havenhuis aan het Zaha Haddidplein, toverde leegstandsbeheerder FMT het oude Havenhuis om tot een creatieve hotspot. FMT vulde de vijf verdiepingen met creatieve start-ups en geeft hen zo een welkom duwtje in de rug: modeontwerpers, architectenbureaus, een naaiatelier, een pr-bedrijf, een IT-bedrijf, een platform voor freelancers, een platenlabel, een vintage meubelzaak, ..
Het oude Havenhuis zeilt nu onder de vlag ‘Port of Creative Antwerp’ – met een knipoog naar de Port of Antwerp, de vroegere bestemming van het havenhuis.:

Tijdelijke Novelarte tentoonstelling in open galerij van FMT

Glenn Versieck, algemeen directeur FMT: “De benedenverdieping heeft ook een creatieve invulling gekregen. De bibliotheekruimte met een oppervlakte van 320 m2 werd leeg gehaald. Wat rest is een prachtige open galerij met hoge, witte plafonds, een mooie lichtinval langs de omringende hoge ramen, en een prachtig zicht op het MAS.”

Nog tot en met 30 juli toont Novelarte in die ruimte hedendaagse schilderijen van tien kunstenaars. Er zijn ook unieke keramiekwerken te bewonderen van gastkunstenaar Manu Van Steenbergen. Meer info op de facebook pagina.