Donderdag 28 september werd in de Stadsschouwburg Antwerpen het academiejaar 2017-2018 plechtig geopend. In zijn academische reden had de Rector van de Universiteit Antwerpen, Prof. Herman Van Goethem, het over anti-intellectualisme en democratie. Meteen na die academische zitting werd het eerste vat Cum Laude Rood aangeslagen. Het begin van een traditie: elk jaar wordt het recept licht aangepast, zodat elk academiejaar op UAntwerpen voortaan een eigen bier krijgt.

Cum Laude op het nieuwe academiejaar

In het voorjaar 2015 lanceerde de Universiteit Antwerpen met Cum Laude haar eigen biertje. Benny en Erwin Van Aerschot, alumni en winnaars van de wedstrijd ‘beste hobbybrouwer van de Lage Landen’, tekenden voor de samenstelling van dit bier dat een frisse afdronk en subtiele hoptoets heeft. Op korte tijd werd ‘het blondje’ een klassieker tijdens de recepties van de universiteit. Ook als relatiegeschenk voor binnen- en buitenlandse gasten scoort het hoge toppen.

Succes

Het succes inspireerde de universiteit en Inglorious Brew Stars, de brouwerij van de broers Van Aerschot uit Deurne en Boechout, tot de lancering van een tweede biertje. En dat is  de Cum Laude Rood geworden die in primeur is voorgesteld en geproefd meteen na de academische opening tijdens de receptie op het Theaterplein.

Noten en caramel

“Cum Laude Rood is het donkere broertje van de blonde Cum Laude, die een blauw etiket heeft”, vertellen Erwin en Benny. “Het bier krijgt zijn bijzondere smaak door de toevoeging van noten op verschillende momenten tijdens het brouwproces. Licht gebrande mouten en toetsen van karamel brengen het bier subtiel in balans.”

Met de lancering van Cum Laude Rood introduceert de Universiteit Antwerpen een nieuwe traditie. “Elk academiejaar wordt het recept van het donkere bier aangepast”, legt rector Herman Van Goethem uit. “Van iedere versie wordt slechts een gelimiteerde oplage gebrouwen. Die lanceren we telkens bij de opening van het academiejaar. Het bier zal ook geschonken worden op de alumniborrels voor de pas afgestudeerden. Zo krijgt elke lichting oud-studenten een eigen bier. Over de productie van dit bier is goed nagedacht. De Universiteit Antwerpen hoopt dat dit ook tijdens de consumptie ervan gebeurt.”