coggheWie vandaag een bouwopdracht tekent bij Cogghe & Co mag er zich van verzekerd weten dat hij binnen de 22 maanden zijn nieuwe huis kan betrekken. “22 maanden, dat is voor ons een graadmeter”, zegt verkoopsdirecteur Hans Vranckx. “Tot voor kort moesten de klanten nog 30 maanden wachten op hun huis. Dat wijst er ergens op dat de bouwsector nog altijd in crisis is.”

Bij Cogghe & Co worden doorgaans 12 maanden gebudgetteerd voor de eigenlijke bouw en de afwerking van een nieuwe woning. Vandaag moet je er 10 maanden bijtellen voor de aflevering van alle mogelijke officiële vergunningen en als wachttijd. Vroeger was die wachttijd kennelijk veel langer. Gewoon ook omdat het aantal dossiers bij Cogghe é Co duidelijk groter was en je dus als bouwheer een tijdlang op de lijst stond. Het orderboek staat dus minder indrukwekkend vol. Minder indrukwekkend vol, maar dan wel toch nog altijd mooi vol.

“Crisis, juist. Maar als bedrijf moet je proberen daar creatief mee om te gaan. Dat is wat we hier in Wommelgem proberen”, zegt Hans Vranckx. “We bieden onze klanten een versterkte samenwerking aan. De bouwheer kan op die manier zijn eigen inbreng vergroten, meer de individuele toer opgaan en eigen accenten leggen in zijn project.” Cogghe & Co maakt ook een sterk punt van het feit dat de firma uitsluitend met mensen uit de streek werkt. “We spreken uw taal, is bij ons geen slogan. Het is altijd veel beter wanneer de klant onze metsers en onze stielmannen rechtstreeks kan aanspreken.”

Cogghe & Co heeft als onderneming onderhand een sterke reputatie. Het bedrijf is ooit gegroeid uit een schrijnwerkerij in Merksem. In de loop van de jaren is evenwel resoluut overgeschakeld op de bouw. Cogghe & Co tekent nu voor een omzet van pakweg 20 miljoen euro. Het bedrijf stelt 60 mensen tewerk. De bouwonderneming is in handen van de gebroeders Peter en Stefan Sels.